GREŠKE KOJE SVI PRAVIMO: Ako želite zdravu kosu, u ove mitove ODMAH morate prestati da verujete

Verujemo da ste se do sad naslušali brojnih "činjenica" o kosi, ali vreme je da na neke od njih zaboravite.

kosa
Pixabay.com

Donosimo vam 5 najčešćih mitova o kosi koji nemaju veze s istinom i zbog kojih vaša kosa ne može biti zdrava i lepa.

MIT 1: Prođite četkom kroz kosu 100 puta dnevno za zdraviji izgled

Na ovaj način samo ćete izgubiti još više kose u jednom danu. Normalno je da vam tokom dana ispadne oko 100 dlaka, dok ćete preteranim četkanjem povući i dlake koje još nije trebalo da ispadnu. Koristite četku samo u svrhe stilizovanja i češljajte se nežno, bez grebanja temena, piše Insajder.

MIT 2: Kosu je bolje sušiti na vazduhu nego fenom

Ovo je savet koji ste sigurno čuli često, ali istraživanje objavljeno u stručnom časopisu “Annals of Dermatology” pokazalo je da sušenje kose na vazduhu može takođe imati negativan uticaj na teme. Feniranjem se oštećuje spoljašnji sloj dlake, ali ako je kosa vlažna duže od sat vremena, to može oštetiti vlasi iznutra. Kosu bi, stoga, najbolje bilo pustiti da se suši na zraku dok ne bude oko 75 posto suva pa je zatim do kraja osušiti fenom i po mogućnosti smanjiti toplinu, piše “Pure Wow”.

MIT 3: Ako šišate kosu svakih 6 nedelja, rašće brže

Kosa raste iz temena pa samim tim učestalost šišanja nema veze s brzinom njenog rasta. Ali razlog zbog kojeg ste ovaj savet čuli toliko puta, jeste to što redovno šišanje kose uklanja ispucale vrhove – najveće neprijatelje onoga ko pokušava da pušta kosu. Ako redovno negujete kosu regeneratorom, maskom, uljem i drugim kozmetički preparatima, biće dovoljno da skratite vrhove svakih 8 do 12 nedelja, o čemu će vas najbolje znati posavetovati vaš frizer.

MIT 4: Ako često vežete kosu, više će vam ispadati

Ovo je delimično tačno. Niski rep i opuštena punđa neće naštetiti vašim vlasima, ali ako često stežete kosu (od čega vas i tokom dana može boleti teme), dogodiće se isto kao i s preteranim češljanjem – povući ćete i vlasi koje još nije trebalo da otpadnu, a tako rizikujetei oštećenje folikula dlake, što može dovesti do trajnog gubitka kose na delovima glave, otkriva istraživanje iz časopisa “Annals of Dermatology”.

MIT 5: Kosa će biti najlepša ako isperete šampon hladnom vodom

Ovaj mit temelji se na tome da će se hladnom vodom najbolje ukloniti mrtve ćelije s površine dlaka, pa da će kosa nakon toga biti glatka i sjajna. Međutim dlake sadrže i žive ćelije na koje hladna (ali ni topla) voda nema nikakav uticaj, piše “Pure Wow”. Želite li da vam kosa izgleda zdravo i glatko, uložite u kvalitetan regenerator.