GREŠKE KOJE SVI PRAVIMO ZIMI: Promenite životne navike i uživaćete na snegu, a NIKADA NEĆETE BITI BOLESNI

Sami patite od astme ili znate nekog vama bliskog koji ima problema sa asmatičnim napadima. Tokom zimskih meseci, kada su temperature niske, a vazduh hladan, simptomi astme se pogoršavaju.

Sneg
Beta

U ovo doba godine postoji još jedan problem za asmatičare – preterano zagrevanje u zatvorenim prostorijama. Verovatno se pitate šta da učinite da biste izbegli simptome astme tokom zime.

Pružamo vam nekoliko saveta i koje greške da izbegnete kako biste održavali vaše zdravlje i uživali i u zimskim mesecima.

Šta raditi kada je napolju minus?

Onima koji pate od astme zima nikako ne prija. Kada udišu hladan vazduh asmatičarima se pogoršavaju simptomi i rizik od asmatičnog napada je mnogo veći. To se dešava zato što hladan vazduh blokira disajne puteve i osobama koje pate od astme onemogućava normalno disanje.

Zato se asmatičarima savetuje da kad provode vreme napolju, pri niskim temperaturama, obavezno nose šalove i to tako što će ih staviti preko usta i nosa. Na ovaj način se vazduh koji udišu prethodno zagreje u prostoru između lica i šala pre nego što ga udahnu u sebe. Ovim se utiče na prijatniji boravak napolju bez bojazni da će se desiti asmatični napad.

Visoke sobne temperature nisu dobre za zdravlje

Kod onih koji boluju od astme nije jedini problem vreme koje provode napolju tokom niskih temperatura, već i ono koje provode unutra, u zatvorenim prostorijama. Naime, centralno grejanje i preterano visoke temperature u zatvorenom prostoru tokom zimskih meseci mogu ozbiljno da utiču na asmatičare i njihovo zdravlje.

Suviše tople prostorije utiču na stvaranje infekcija respiratornih organa i loše deluju na upaljeno i bolno grlo. Centralno grejanje i previsoke temperature u sobama brzo stvaraju crnu buđ koja je jako opasna i koja može da prouzrukuje pojavu astme i da čini štetu asmatičarima.

Kako da održavate optimalnu sobnu temperaturu?

Savetuje se da je za sveukupno zdravlje, naročito za one koji imaju problem sa astmom, potrebno da se održava konstatna sobna temperatura. Smatra se da je ta idealna temperatura 18 stepeni.

Kao dobra alternativa za grejanje, kojom može da se utiče na regulisanje sobne temperature, panelni radijatori su idealni. Oni poseduju termostat preko kojeg svako može da podešava temperaturu u prostoriji.

Panelni radijatori, ili kako ih još zovu norveški radijatori, su zbog mogućnosti regulacije  temperature veoma praktični. Pomoću termostata na panelnom radijatoru onda nije teško održavati idealnu sobnu temperaturu od 18 stepeni i tako uticati na stvaranje zdrave sredine i sprečiti rizik od asmatičnog napada. Uz to, panelni radijatori ne zauzimaju veliki prostor jer su svega nekoliko santimetara široki.

Sušenje veša u zatvorenom izaziva astmu

Mnogi ljudi tokom zimske sezone koriste radijatore i druga grejna tela kako bi što brže osušili oprani veš. Međutim, to je velika greška. Sušenje veša u zatvorenim prostorijama utiče loše na zdravlje. Zašto? Sušenjem veša u sobi se povećava vlaga, kao i pojava grinja i koncentracija buđi. Ovakav vazduh utiče na pojavu astme, probleme sa disajnim putevima i slične alergije.

Tokom zimskih meseci, uz održavanje optimalne sobne temperature, potrebno je i redovno provetravanje prostorija kako bi u njih ušao svež vazduh.