Postoje određena pravila koja je neophodno poštovati kako bi koža uvek bila zdrava, sveža i negovana.

 

Zbog svakodnevnih obaveza, problema i načina života, koji je u današnje vreme veoma brz, često se ne razmišlja da se i u nekim (na prvi pogled) jednostavnim stvarima mogu napraviti velike greške. To neretko činimo kada odemo da se tuširamo…

Dugo tuširanje vrućom vodom, nedovoljno ispiranje sapunice, korišćenje kupki koje pene, grubo brisanje peškirom je nešto što veoma šteti našoj koži

Upravo zbog toga, postoje određena pravila koja je neophodno poštovati kako bi koža uvek bila zdrava, sveža i negovana.

U nastavku pročitajte šta to svi radimo, a ne bi trebalo:

1. Tuširanje toplom vodom

Topla voda čini da koža bude suva i nestabilna. Takođe, otklanja prirodna i korisna ulja koja se nalaze na koži i povećava protok krvi, što često dovodi do crvenila, osipa i raznih upala. Hladna voda ne zatvara pore. Baš suprotno, ona je dobra za vašu kožu

 

Kako prenosi portal Bright side, u proseku se ljudi tuširaju toplom vodom čija temperatura iznosi 60 stepeni. Ako ste zimogrožljivi i za vas je nemoguća misija tuširanje hladnom vodom, onda vodite računa da to toplota ne bude veća od 35 stepeni.

2. Previše se dugo tuširate

Žene ovu grešku često prave, mnogo više od muškaraca. Kao i korišćenje previše tople vode i tuširanje koje dugo traje isušuje kožu, što dovodi do svraba i osipa. Optimalno trajanje tuširanje je oko 10 minuta. Sve preko – šteti koži.

 

3. Koristite proizvode koji pene i ne ispirate ih u potpunosti sa kože

Stručnjaci upozoravaju da penušave kupke previše isušuju kožu, i da ih se treba kloniti. Takvi preparati imaju veliku količinu supstanci koje se zovu surfaktanti. Oni čiste našu kožu od viška masnoća, ali takođe odstranjuju i prirodna ulja koja su nam neophodna. Ako ste primetili da vam je koža isušena, možda će biti dovoljno samo da pređete na blaže sredstvo za tuširanje. Potražite kupke i kreme za kupanje na kojima je naznačeno da su hidratantne, a izbegavajte gelove koji, generalno, više isušuju kožu.

 

Nemojte dozvoljavati da vam hemikalije ostaju na koži. Veoma je važno da,  nakon što nanesete kupku, u potpunosti isperete istu sa kože. Dermatolozi upozoravaju da ostaci sapuna/gela za tuširanje/kupke izazivaju iritacije i isušivanje. Takođe, mogu biti jako štetni za kožu.

 

4. Korišćenje starih i mokrih sunđera

Vlažni sunđeri predstavljaju idealno mesto za skupljanje brojnih bakterija. Stručnjaci savetuju da sunđerčić menjate svake četvrte nedelje i da ga posle tuširanja dobro isperete i osušite. Takođe, pokušajte da za promenu koristite rukavicu ili parče frotira, što predstavlja mnogo bolji i zdraviji izbor od sunđera.

 

5. Previše ste grubi sa peškirom

Obično se trudimo da se što pre obrišemo nakon tuširanja, posebno u hladnim, zimskim mesecima. Zato često zaboravljamo da agresivnim trljanjem peškirom možemo ozbiljno da oštetimo kožu. Kako se brišemo podjednako je važno kao i kako se kupamo. Umesto grubog brisanja peškirom, probajte da lagano utapkate višak vode sa kože, trebaće vam minut duže, a učinićete veliku uslugu svojoj koži. Odmah nakon brisanja nanesite losion ili mleko za telo na delove koji su izrazito suvi.