Gubitak pamćenja nije nužno prvi znak Alchajmera

Alchajmerova bolest
Foter / Mr TGT / photo on flickr

Na osnovu najnovijeg istraživanja, naučnici su otkrili da gubitak čula mirisa može da bude prvi znak Alchajmera, a ne gubitak pamćenja.

 

Istraživači iz Opšte bolnice u Masačusetsu razvili su metod koji može da identifikuje rizik osobe za zavoj Alchajmerove bolesti na oosnovu sposobnosti da prepoznaju i osete neprijatne mirise.

Iako ovo nije prvi put da je miris bio istraživan kao simptom Alchajmera, on pruža najviše dokaza ove bolesti.

Vođa istraživanja doktor Mark Albers je otišao toliko daleko da je rekao da bi Alchajmerova bolest mogla da se otkrije čak jednu deceniju pre nego što osoba počne da gubi pamćenje, putem čula mirisa.

“Postoje dokazi da neurodegeneracija koja stoji iza Alchajmerove bolesti počinje da se razvija najmanje 10 godina pre pojave memorijskih simptoma odnosno gubitka pamćenja”, rekao je Albers.

Studija je sprovedena na 183 pacijenta za koje se smatra da imaju povećan rizik razvoja ove bolesti i dokazano je da su osobe sa prvim znacima Alchajmera imali manje šanse da identifikuju i lako prepoznaju mirise.

Kod njih je prvo testirana sposobnost prepoznavanja mirisa tako što im je dato da pomirišu 10 aroma: mentol, karanfilić, koža, jagoda, ljiljan, ananas, dim, sapun, grožđe i limun.

Nakon mirisanja, svaka osoba je upitana da li im je poznata neke od aroma i na šta ih podseća.

Kao rezultat dokazano je da rani odnosno prvi znaci Alchajmera mogu da budu povezani sa čulom mirisom, odnosno, postepenim gubitkom tog čula.loading...