GUZA JE U OPASNOSTI: Svetom hara ova OPASNA BOLJKA, a evo kako da proverite da li je sa vašom sve u redu

Malo upozorenje: ako provodite veći deo dana u fotelji, vesti su loše.

pixabay.com

Koliko vas je do sada čula za sindrom “mrtve guze”? I mi smo se sad prvi put susreli sa ovim izrazom i iskreno smo se uplašili. Znamo svi šta nam dugo sedenje u stolici, fotelji, pred televizorom, laptopm radi ne samo našem zdravlju, već i određenim telovima tela. Međutim, od sedelačkog načina života može stradati ili da kažemo grubo “odumreti” guza. 

Od previše sedenja možete skupiti takozvanu ”glutealnu amneziju”, poznatu i kao sindrom mrtve guze.
Ako želite da istaknete donji deo tela, a da pritom ne izgledate vulgarno, imamo sjajna rešenja! Sindrom se razvija kada gluteuis medius (jedan od mišića zadnjice) nije dovoljno angažovan i vremenom gubi svoju funkciju. Još jedan razlog da što pre zaposlite ovaj mišić jer je upravo on glavni krivac za lepo oblikovanu i zategnutu guzu.

Posledice koje donosi ovaj sindrom (osim ne tako lepe guze) su bol u lumbalnom delu kičme, kukovima, kolenima, pa čak i čukljevima. Ukoliko želite da proverite da li ne patite od ovog sindroma isprobajte Trendelenburg test tokom kojeg morate podignuti jednu nogu u vazduh. Ako vam karlica ”upadne” u deo gde je noga podignuta – trebalo bi da se zabrinete. To znači da je gluteus u tom delu tela slabiji.

guza
Dnevno.rs/Kolaž

Čučnjevi, vežbe za gluteus, šetnja, trčanje samo su neki od načina da pokrenete svoju guzu i sprečite da omiljeni deo tela postane nefunkcionalan.