HITNO KOD LEKARA: Ako primetite OVE simptome verovatno imate KRVNI UGRUŠAK

Ukoliko prepoznate ovo stanje obratite se lekaru....

Krv
Pixabay.com

Krvni ugrušci su zapravo male količine krvi koje su iz tečnog prešle u stanje slično gelu. Mogu biti veoma opasne ukoliko dospeju u krvotok i tako dođu do srca ili pluća. Simptomi ovog stanja su razni, a ukoliko prepoznate neke od njih obavezno se javite lekaru.

Tahikardija

Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osećati pritisak u plućima. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskim nivoom kiseonika u plućima. Usled toga, srce pokušava nadoknaditi nestašicu i počne brže i brže da radi.

Kratak dah

Ako ste odjednom shvatili da vam je vrlo teško da duboko udahnete, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

Suvi kašalj

Ako ponekad imate neočekivane napade suhog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u prsima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete takođe iskašljavati sluz i čak i krv.

Bol nakon udisanja

Ako osetite bol u grudima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije. Bol u grudima obično je oštra, a lako možete misliti da imate srčani udar. U svakom slučaju, trebali biste odmah potražiti lekarsku pomoć.

Crvene tačke i parte na koži

Crvene ili tamne tačke na vašoj koži koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u nozi. Takođe, možete osetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istegnete prste prema gore.

Jeste li primetili crvene pruge koje se iznenada pojavljuju duž vaših vena? Osećate li toplinu kad ih dodirete? To su upozoravajući znakovi i potrebna vam je hitna medicinska pomoć.

Bol prilikom hodanja

Iako je obično potrebno imati nekoliko simptoma za dijagnostikovanje krvnog ugruška, nepogrešiv znak te ozbiljne bolesti koju možda imate je bol. Bolovi iz krvnog ugruška mogu se lako zameniti grčem mišića, ali takva vrsta boli češće nastaje kada hodate ili savijate noge prema gore.