Homeopatski lekovi ne deluju?

Lekovi pilule
Pixabay.com

Federalna trgovinska komisija SAD traži da proizvođači homeopatskih lekova navedu na kutijama da oni zapravo nisu delotvorni.

 

Tržište homeopatskih lekova u Sjedinjenim Američkim Državama je ogromno, a samo u 2007. godini,procenjeno je da Amerikanci potroše više od tri milijarde dolara na kotroverzan sistem alternativne medicine koji je kreirao Semjuel Hanman 1796. godine.

Sada američka vlada zahteva da proizvođači takvih lekova, ukoliko tvrde da su oni zaista efikasni, to i dokažu. U suprotnom moraće da naglase na samom pakovanju da “ne postoje naučni dokazi efikasnosti leka”.

“Homeopatija koja datira iz kasnog 18. veka bazirana je na verovanju da simptomi bolesti mogu da se tretiraju minimalnom dozom supstance koja proizvodi slične efekte kao velike doze koje se daju zdravim ljudima”, navodi se u saopštenju federalne trgovinske komisije.

“Mnogi homeopatski proizvodi su do te mere razblaženi da ne sadrže merljive nivoe početne supstance. U principu, homeopatski proizvodi nisu bazirani na savremenim naučnim metodama i nisu prihvaćeni od savremenih medicinskih stručnjaka. Međutim, i pored toga, homeopatija ima mnogo pristalica.”

Zdravstveni ekspert Timoti Kolfeld nedavno je rakao: “Verovati da homeopatija deluje je isto kao verovanje u magiju”.loading...