HRANA KAO DROGA: Namirnice koje jedemo svaki dan, a koje STVARAJU ZAVISNOST

Da li ste se nekada zapitali zašto ne možete bez određenih namirnica i zašto baš njih želite. Za kafu se zna da zbog kofeina stvara određeni stepen zavisnosti, kao i čaj zbog teina. Naravno, ako se konzumiraju kontinuirano. Ali, šta se dešava sa drugim namirnicama?

Jedenje
imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net

Britanski istraživač dr Nil Bernard tvrdi i da pojedine namirnice, takođe zbog svojih sastojaka, stvaraju zavisnost i potrebu stalnog konzumiranja. Tvrdnju potkrepljuje objašnjenjem da, recimo, sirevi, razne vrste mesa i šećer, prilikom razlaganja tokom varenja, oslobađaju supstancu sličnu opijatima, koja nas tera da ovakve namirnice gotovo uvek imamo na jelovniku.

– Sirevi, na primer, sadrže visok nivo kazeina, proteina koji se tokom varenja razlaže, između ostalog, i na sastojke kozmorfine slične morfijumu. Oni se smatraju ključnim i za vezanost majke i bebe tokom dojenja. Industrija hrane to vrlo dobro zna i svesno protura ono što će potrošača trajno vezati. Naime, u organizmu osoba koje jedu takve namirnice dešavaju se biohemijske reakcije koje izazivaju osećaj da ne mogu da žive bez njih – objašnjava dr Bernard.

Odvikavanje od ovih namirnica može da se postigne specifičnom dijetom praćenom određenim fizičkim vežbama. Vežbe su važne, jer pomažu da se postigne ravnoteža šećera u krvi i hormona koji kontrolišu osećaj gladi, navodeći nas da se raznovrsno i zdravo hranimo.loading...