Hrana koja će vam pomoći da ne zaspite na poslu

U toku radnog dana dođe onaj period kada vam glava klone, misli lebde, a san dolazi na oči. Evo kako da uz pomoć određenih namirnica živnete.

Ova kriza je tipična za mirno popodne na poslu, i ne brinite, niste jedini koje hvata san, piše „Mondo”. Mnogi ljudi često oko 14 sati počinju da razmišljaju o brzim rešenjima – kafi ili čokoladici.

“Ljudi žele ‘dizalice'”, kaže Šea Rarbek, nutricionistkinja u institutu pri univerzitetu u Miamiju, i to zbog pada energije, obično uzrokovanog našim prirodnim ritmom, nedovoljnom količinom sna, preskakanjem doručka ili uživanjem u ručku bogatom prerađenim ugljenim hidratima.

Trik za izbegavanje popodnevne krize je mudro planiranje. Poželjno je unapred osigurati izvore energije koji će umanjiti ili u potpunosti sprečiti nastanak umora.

Međutim, ukoliko ste se već prejeli za ručak i kasno je za popravku, evo kako da naknadno pomognete sebi.

Važno je izbegavati zalogaje pune šećera koji će vam u prvom trenutku dati potreban nalet energije, ali ćete za samo sat vremena opet biti gladni i umorni.

Rešenje koje se preporučuje su grickalice iz porodice jezgrastog voća – orasi i bademi.

Istraživanje koje su 2011. godine u časopisu „Nutrition and Metabolism” objavili američki naučnici, dokazuje da su bademi odlični stabilizatori nivoa šećera u krvi tokom celog dana.

Druga studija je pokazala da omega-3 masne kiseline iz oraha mogu osnažiti delove mozga odgovorne za ravnotežu raspoloženja.

Kafa je sa druge strane, klasična greška. Šolja kafe na dan je dobra za razbuđivanje, ali sve preko toga može uticati na zdravlje vaših kostiju.

Američki zavod za javno zdravstvo (National Institutes of Health) studijom je dokazao da konzumacija kofeina povećava količinu kalcijuma koja se gubi u urinu.

Ukoliko znate da će vam raspored dnevnih aktivnosti biti haotičan i da je vrlo moguće da nećete moći da jedete u uobičajeno vreme, trebalo bi da razmislite o jajima za doručak.

Sa samo 80 kalorija, jedno tvrdo kuvano jaje prepuno je proteina i može vas još satima činiti sitim. Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu “Apetite” pokazuje da su učesnici bili sitiji i zadovoljniji tri-četiri sata posle doručka s visokim udelom proteina i malom količinom ugljenih hidrata, nego kad bi pojeli obrnutu varijantu obroka.

Borovnica je izuzetno zdrava namirnica čije je blagodeti ponekad teško nabrojati. Konkretno, kao hrana na poslu, borovnice će učiniti čuda za vašu koncentraciju.

Borovnice su bogate antioksidansima pomoću kojih se bore protiv štete od slobodnih radikala i pospešuju rast novih moždanih stanica.

Rezultati jednog istraživanja su pokazali da starije osobe s problemima u pamćenju pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja nakon dva meseca svakodnevnog uživanja u soku od borovnice.

Još jedna namirnica koja će vam dobro doći za koncentraciju na poslu je tamna čokolada.

Bogati flavonoidima, ovi mali komadići sreće imaju antioksidacijsku snagu u borbi protiv slobodnih radikala, a dokazano je da tamna čokolada može pomoći i u smanjivanju krvnog pritiska. Ipak, važno je da ne zaboraviti veličinu porcije! Jedna do dve kockice sasvim su dovoljne.

Ako ste baš počeli da lebdite prema zemlji snova (a još ste na poslu), pomirišite pomorandžu. Mirisanje citrusa može pomoćai u održavanju budnosti, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu “Experimental Biology and Medicine”.

Nije loše i da pojedete to voće kad je već tu.

Prirodni šećeri će biti svareni već za 30 minuta i poslužiće kao brz, ali trajan izvor energije. Konzumiranje južnog voća pre jela može doprineti i gubitku kilograma.