HRANITE SE ZDRAVO, A GOJITE SE? To je samo jedan od znakova da vam je METABOLIZAM USPOREN!

Mršavljenje
Pixabay.com

Usporeni metabolizam znači da telo ne može dovoljno učinkovito da hranu koju unosimo pretvori u energiju.

 

Ovi simptomi mogu alarmirati na razne zdravstvene tegobe, pa tako i na to da vam metabolizam ne radi dobro, naročito ako vas muči nekoliko njih odjednom.

1. Jako ste umorni

Mnoge stvari mogu da budu razlog umora, uključujući faktore poput nedostatka sna i žestokog vežbanja. Međutim, ako ste često jako umorni, to može da upozori na usporeni metabolizam jer telo ne može dovoljno brzo da hranu koju pojedete pretvori u energiju. 

2. Koža i kosa su vam odjednom postale suve

Kada metabolizam ne radi dobro, telo ne može dovoljno brzo da obnavlja ćelije važne za zdravlje kože i kose koje postaju suve. Suvoća kože i kose može ukazivati i na mnoge druge stvari, poput loše ishrane.

3. Žudite za slatkim i hranom bogatom skrobom

Žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da telu treba energije. Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osećate veliku potrebu za slatkim i hranom bogatom skrobom, to može da znači metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja je vašem telu potrebna.

4. Gojite se iako se zdravo hranite

Prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže održavati zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se gojite, vrlo je verovatno reč o presporom metabolizmu. 

5. Stalno vam je hladno

Metabolizam takođe opskrbljuje telo toplinom, a ako on radi sporo posledica će biti stalan osećaj hladnoće. To ćete posebno osetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali s nekoliko slojeva kako biste se ugrejali.

6. Raspoloženje vam se stalno menja

Konstantan osećaj iscrpljenosti jer se vaš organizam “muči” da bi preradio hranu može rezultirati time da ste često razdražljivi i da vam se raspoloženje stalno menja.