Htele su VEĆE USNE, a ostale UNAKAŽENE i to sve zbog zahvata koji je u Srbiji i dalje POTPUNO LEGALAN

I dok mnoge prestižne svetske estetske bolnice, kao i svetska zdravstvena organizacija strogo zabranjuju i godinama već upozoravaju na štetnost stalnih materijala za dopunjenje određenih delova tela, u Srbiji se, još uvek sasvim slobodno i u gotovo svakom većem salonu nude usluge „ekskluzivnih filera za doživotno punije usne“.

Pixabay.com/Kolaž

Štetnost tečnog silikona je u praksi dokazana, a njegove posledice mogu se javiti i desetak godina nakon ubrizgavanja, od granuloma koji s vremenom postaju sve veći i estetski narušavaju izgled do te mere da postane neizbežno hirurški ga izvaditi. Tečni silikon često se “krije”  pod  nazivima kao što su “metakril” ili “biopolimer” ali u suštini je ista opasna supstanca.

Najgora rešenja kao posledica mogu da dovedu i do trajnog oštećenja nerava i mišića lica i dovedu do trajnog deformiteta koji je nemoguće popraviti.

– To su meterijali koji su se koristili do pre 10 godina kada se i nije razmišljalo o njegovoj štetnosti. Postavlja se pitanje njegove upotrebe u današnje vreme kada su brojni hijaluronski preparati sastupljeni. Međutim pacijenti pokušavaju da“reše“ zauvek problem volumena na licu, a da pri tome nisu svesni da problemi tek tada nastaju – kaže za Dnevno.rs  dr Violetom Skorobać Ašanin, vlasnica Specijalne bolnice “Diona”.

Manje kilograma, veće grudi, ravan stomak i lice bez bora SVE U JEDNOM DANU! Nauka kaže – MOGUĆE JE, ali…

Violeta Skorobać Ašanin
Privatna arhiva

Mnogi nakon loših iskustava i strašnih priča koje kruže, naročito na internetu, postavljaju pitanje – šta je potrebno da se dogodi da se i u našoj zemlji zabrani ovakav vid materijala?

– Teško je da preparatima koji se koriste na crnom tržištu može stati na kraj ali se mora buditi svest pacijenata da se ne podvrgavaju takvim procedurama. U našoj zemlji kao i svim drugim zemljama postoji ovaj problem protiv koga se država bori ali je to prosto proces. Oni su u većini država na svetu zvanično zabranjeni za upotrebu. Takođe, u procedurama našeg udruženje kao i svih ostalih sevetskih udruženja estetske plastične hirurgije postoji preporuka da se ovi preparati ne korste – ističe doktorka.

Jednom kada su ugradi, jako je teško odstraniti takav materijal iz tela jer se on inkorporira u tkivo.

– Ukoliko se formijaju granulomi oni se sporadično hirurški uklanjaju, kao i delovi materijala koji se zajedno uklanjaju zajedno sa sopstvenim mekotkivnim strukturama najčešće na licu – objašnjava Skorobać Ašanin.

Pitali smo stručnjaka da li IMPLANT U GRUDIMA MOŽE DA PUKNE… Od onoga što smo čuli PROŠLA NAS JE JEZA

Naravno da je neophodno da taj postupak obavljaju hirurzi plastičene, rekonstruktivne i estetske hirurgije ili maksilofaciajlni hirurzi. U suprotnom, mogu da ostanu ozbiljna oštećenja i unakaženja.

Zato je neophodno, ako ste se već odlučili na ovu vrstu ulepšavanja da se raspitate o tome šta vam se ubrizgava.

– Najpre treba da vidite šta doktor nudi za ubrizgavanje, zatim da proverite da li je taj preparat registrovan (lako kroz registar lekova koji su dozvoljeni u Agenciji za lekove, a dostupni su na njihovom sajtu). Nakon toga trebalo bi da preparat vidite što znači da se kutija otvori pred vama i proizvod koji ste odabrali zaista bude i korišćen za vas – naglašava naša sagovornica.

Grudi
Printscreen/Youtube

Srećom za sve koji planiraju ovakvu vrstu ulepšavanja, postoje alternative stalnim veštačkim materijalima.

– Altrenativa su operativni zahvati pomeranja delova tkiva radi povećanja volumena ili pak ugradnja sopstvenog masnog tkiva. Takve procedure daju stalnu promenu kontura i volumena i omogućava mnogo bolji i prirodniji izgled – kaže doktorka Skorobać Ašanin i poručuje svima da dobro razmisle da li će se odlučiti za stalno uvećanje usana ili drugih delova tela materijalima koji se skoro svuda u svetu “sa razlogom zabranjeni”.

Ne zaboravite da je zdravlje i bezbednost ipak na prvom mestu!