Bliskoistočni specijalitet od leblebija: HUMUS pronašao svoje mesto i na srpskoj trpezi

Ribela
Ivan Tošković

Postoji bar jedan stav koji ujedinjuje sve nutricioniste, što su i svetska istraživanja pokazala - humus, bliskoistočni specijalitet od leblebija, izuzetno je zdravo jelo koje se uklapa u sve kuhinje i sve režime ishrane.

 

Hrono, LCHF, bezglutenska ili veganska ishrana, priprema svakodnevnih jela, domaćih specijaliteta i porodičnih gurmanluka – u svim ovim načinima ishrane može se koristiti humus što su, na druženju sa novinarima i blogerima “Volim humus”, pokazale blogerke Maja Petrović (@VitkiGurman) i Aleksandra Stefanović @PorodicneGastronomije). 

Humus je tradicionalno bliskoistočno jelo koje se pravi od leblebija, limunovog soka, tahinija (susamove paste) i belog luka. Ovaj delikates postaje sve popularniji i na domaćim trpezama, a nutricionisti ga rado preporučuju jer je dobar pratilac svakog zdravog režima ishrane. 

Foto: Maja Petrović

Na današnjem druženju koje je organizvala kompanija DTD Ribarstvo, proizvođač Ribella Hummusa, nutricionistkinja Milka Raičević istakla je da humus preporučuje trudnicama, dijabetičarima, sportistima, onima koji su na dijeti, a često i deci.

– Sportistima, posebno zbog proteina i vlakana u leblebijama. Za dijabetičare humus je dobar izbor jer ima nizak glikemijski indeks. Takođe, humus je biljni izvor proteina, pa može predstavljati odličnu zamenu za meso – kaže ova nutricionistkinja.

 

Foto: Milka Raičević 

Česta zabluda je da se ovaj specijalitet koristi samo kao namaz uz hleb. Humus se koristi i kao preliv za salatu ili za pastu, kao dip, tj. umak, ili kao prilog uz meso i ribu.

Blogerke Maja Petrović i Aleksandra Stefanović pokazale su novinarima kako one kombinuju humus u pripremi namirnica.

– Koristim ga kao zamenu za neke namaze, zato što je zdraviji od mlečnih namaza, ima bogat ukus i može dobro da se kombinuje – objašnjava Aleksandra Stefanović.

 

Foto: Aleksandra Stefanović

Kompanija DTD Ribarstvo je jedina u Srbiji koja industrijski proizvodi humus već četiri godine.

– I u industrijskim uslovima moguće je proizvoditi zdrav proizvod. Humus koji mi pravimo ne sadrži aditive ni veštačke boje i, prema ispitivanjima Instituta za tehnologiju hrane, Ribella hummus sadrži značajnu količinu gvožđa, vitamina i minerala – kaže Ana Luković iz DTD Ribarstvo.  

Ribella Hummus prisutan je i na tržištima Hrvatske, Makedonije a od nedavno i na tržištu Bosne i Hercegovine, gde je jedini zastupljeni proizvođač humusa.

DTD Ribarstvo najavljuje za sledeću godinu lansiranje novih i inovativnih proizvoda koji će obogatiti ponudu zdrave hrane na tržištima Srbije i regiona.

 

DTD Ribarstvo iz Bačkog Jarka, kompanija sa tradicijom dužom od 60 godina, prvi je i jedini proizvođač humusa na veliko u Srbiji. Ribella Hummus je delikates napravljen od najkvalitetnijih sastojaka, koji se već četiri godine pravi u Vojvodini po originalnom receptu sa Bliskog Istoka. U Srbiji se u prodaji nalazi Ribella Hummus u 8 različitih ukusa – natural (osnovni), semenke bundeve, šitake, urnebes, pikant, cvekla, kukuruz i kari.

Ribella hummus dobitnik je zlatnih medalja za kvalitet proizvoda na Novosadskom sajmu u 2015. godini. Kompanija posluje po najvećim standardima kvaliteta i bezbednosti hrane, a potvrda tome su sertifikati EN ISO 9001:2008 sa HACCP principima, kao i IFS sertifikat (International Food Standard). loading...