I ONA STARI: Ovako se menja vaša vagina sa 20, 30 i 40 godina

Seks
Pixabay.com

Kako godine idu, sve na telu se menja. Lice dobija bore, vrat se opušta, grudi spuštaju a kosa sedi. Zato ne bi trebalo da vas čudi da vaša vagina nije ništa drugačije - i na nju utiču godine. Pogledajte kako.

 

SA 20…

STVARI SE SMANJUJU

Pubertet je konačno gotov i vaši organi su porasli do odgovarajuće veličine. Sve osim spoljnih usmina, koje će u ovom periodu početi da se smanjuju. Nemojte se iznenaditi ako primetite da spoljne usmine počnu da izgledaju tanje, to je sasvim normalno. Potkožno masno tkivo se s godinama smanjuje, pa je ovo potpuno prirodan proces.

SA 30…

TAMNE SENKE

Hormonalne promene koje nastaju usred trudnoće ili jednostavno s godinama mogu da dovedu do toga da unutrašnje usmine postanu tamnije. Zato nema potrebe da se brinete ako primetite da vaše usmine dobijaju 50 nijansi (braonkasto) sive!

VELIKO RASTEZANJE

Sledeći veliki korak u životu svake žene (i njene vagine) jeste trudnoća. Tačnije, za samu vaginu mnogo je bitniji čin porođaja. Materica se širi do veličine poveće lubenice tokom trudnoće, pa se vraća u prvobitno stanje šest nedelja posle porođaja. Ovo je velika promena i često ostavlja posledice na vagini. Ali s vremenom i sa dobrim vežbama, sve se vraća na svoje mesto.

SA 40…

CIKLUS SE SKRAĆUJE

Iako se broj jajnih ćelija brzo smanjuje, menstruacija je i dalje tu. Međutim, ona s vremenom postaje sve kraća i kraća dok se u jednom trenutku u potpunosti ne prekine. Ovo je period kada se organizam prirodno priprema za menopauzu.

SVE SE OPUŠTA

Vaše reproduktivne organe na mestu drži niz tetiva, tkiva i mišića. S godinama, a usred viška kilograma, starenja ili intenzivnog vežbanja, ovi mišići slabe. Zato u ovom periodu možete da osetite osećaj težine “dole”, kao i nekontrolisano mokrenje. Rešenje je ponovo u Kegelovim vežbama.

SVE JE SUVLJE

Manji nivo estrogena utiče na bazno-kiselu ravnotežu u vagini, što može da dovede do raznih upala. Kao rezulatat svega toga, dolazi do osećaja suvoće. Lepa vest je da redovan seks može da spreči ovo!