Bundeva je antioksidant, pa je kao takva poželja u ishrani jer pomaže organizmu da se čisti, odnosno detoksikuje. Povoljno deluje na našu crevnu floru jer je bogata vlaknima, ali i na vid, jer je bogata beta karotenima. Takođe dobro utiče i na reproduktivne organe.

Ako do sada niste probali sok od bundeve sada je pravo vreme.

Sirup od bundeve priprema se veoma jednostavno, a ukus je stvarno odličan.

Sirup od bundeve

Sastojci:

  • 3 kg bundeve
  • 2 l vode
  • 500 g šećera
  • sok od 3 limuna

Priprema:

Bundevu, pre merenja, očistite pa isecite na manje komade, odnosno kocke. Tek je onda izmerite jer će tokom čišćenja otpasti dosta. Dakle, biće vam potrebno 3kg očišćene bundeve.

Preručite pripremljenu bundevu u odgovarajuću šerpu, pa prelijte vodom koliko da je prekrije. Kuvajte na umerenoj temperaturi 10 minuta od trenutka ključanja. Sklonite sa ringle.

U drugoj šerpi pomešajte 2 l vode i 500 g šećera, pa kuvajte na umerenoj temperaturi, od trenutka ključanja 15ak minuta, da se napravi sirup. Sklonite sa ringle.

Kuvanu bundevu ocedite od vode pa izblendirajte uz pomoć štapnog miksera, ili blendera, a možete i uz pomoć gnječilice, samo dobro da se pretvori u kašu. U međuvremenu se sirup prohladio, pa u njega dodajte kašu od bundeve i sveže ceđeni sok od limuna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine, i sok je gotov.

Gotov sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite i ostavite da se sok hladi na dnevnoj temperaturi. Tek pošto se potpuno ohladi, odložite u frižider ili špajz, odnosno na neko tamnije i hladnije mesto, kako se ne bi pokvario. Jednom otvorenu flašu držite u frizu.

Sirup se razređuje sa vodom.