I VIŠE NEGO DOVOLJNO: Četiri razloga zašto bi trebalo da pijete MED I MLEKO

Navešćemo samo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo redovnije da konzumirate mleko i med.

pixabay.com

Med se koristi kao prirodan lek u borbi protiv brojnih bolesti isključivo zbog svojih antibakterijskih, antioksidantnih i antifungalnih svojstava. Ima umirujuće i anti-inflamatorno dejstvo zbog čega je odličan lek za respiratorne probleme. Mleko, u odnosu na sve druge napitke, ima prednost zbog vitamina A, B – kompleksa, D i minerala poput kalcijuma. Bogato je proteinima i mlečnim kiselinama. Mnogi kozmetički proizvodi pravljeni su na bazi meda i mleka kao glavnih sastojaka za negu kože.

Navešćemo samo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo redovnije da konzumirate mleko i med.

  1. Med ima probiotska svojstva. Stimuliše rast i razvoj “dobrih” bakterija u digestivnom traktu. S druge strane, ugljeni hidrati i oligosaharidi u medu takođe utiču na umnožavanje “dobrih” bakterija. Sve to utiče na probleme sa zatvorom, grčeve u stomaku, nadimanje i druge “štetne” bakterije. Ukoliko pijete mleko sa medom svakog jutra povećaćete otpornost svog tela, posebno zbog ugljenih hidrata koji stimulišu i jačaju metabolizam.

2. Med ima sposobnost da deluje kao transporter hranljivih sastojaka u svaki deo vašeg tela. Pomaže i apsorpciju kalcijuma šti efikasno sprečava bolesti poput osteoporoze i artritisa.

3. Ukoliko imate problema sa nesanicom, čaša toplog mleka i meda je idealan izbor. Med pomaže u kontroli nad insulinom, a mozak oslobađa više triptofana koji se zatim pretvara u serotonin – hormon koji vam, između ostalog, pomaže da zaspite.

4. Ukoliko imate problema sa suvim kašljem ili osećate simptome prehlade, pružite svom organizmu potporu uz pomoć ovog napitka.

loading...