Idelana voćka: Obožavaćete je ove jeseni!

Kruška je prava kraljica jeseni! Zdrava je, uvek pri ruci u kancelariji ili šetnji, idealna ako je volite samu, a još bolja ako je kombinujete sa raznim jelima i poslasticama.

Kruške već lako možete naći na pijacama i policama marketa, sezona im je upravo počela. Osim što je obično dosta slatka pa je mnogi vole zbog toga, kruška je zaista zdrava voćka koju ne smete da zaobilazite. Kruška utiče na regulaciju insulina i nakon što je pojedete, duže ćete imati osećaj sitosti budući da prirodno reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga je i idealna namirnica ako želite da skinete koji kilogram, piše „Tportal”.

Ova kraljica jeseni zaista vam se mora što češće naći na tanjiru jer je odličan izvor vlakana. Jedna kruška srednje veličine ima oko 100 kalorija i šest grama vlakana. Verovatno znate kolika je važnost vlakana u svakodnevnoj ishrani jer održavaju nivo holesterola, odnosno preventivno deluju na bolesti srca i vena, ali i sprečavaju nadutost.

Poput ostalog voća možete računati na kruške kao odličan izvor raznih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6 i kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra i mangana. Posebna je zanimljivost to što kruške sadrže i mineral bor, a on  pospješuje apsorpciju kalcijuma. Upravo se zato uvek naglašava kako su kruške idealne za prevenciju osteoporoze.

Kako ih kupovati i čuvati

Za razliku od drugog voća, kruške će najbolje sazrete nakon što su ubrane. Kada ih birate, važno je da budu bez udubljenja i ogrebotina. Nedozrela kruška obično je tvrđa i ima sjajnu koru, a dozrela je mat boje i nešto mekša.

Najbolje ih je staviti na tanjir i držati na sobnoj temperaturi. Potrebno je od dva do pet dana da budu potpuno zrele.