Iđirot: Otklanja probleme organa za varenje, gihta i poboljšava rad bubrega

Ova biljka ima širok spektar dejstva, odlično se pokazala kao lek za organe varenja, protiv pušenja i promrzlina.

Iđirot (Acorus Calamus) ova vodena biljka poznata je u narodu i kao (temišvarka,vodeni božur,kalamus,kumuš,tatarsko zelje) raste većinom u barama, močvarama, i na obalama mirnih voda. Zna da naraste i do jednog metra,na sredini pljosnate stabljike nalaze se kupasti klipovi zelene do smeđežute boje, koren dugačak do jedan metar debljine palca ima gorak začinski ukus. Koren iđirota se koristi kod opšteg stanja slabosti organizma, kod nadutosti želuca ,creva i grčeva, izvaredno pomaže kod oboljenja žlezda i gihta. Izuzetno mnogo doprinosi kod pokretanja tromog želuca i tromih creva i u otklanjanju katara svih organa. Preporučuje se kod usporenog metabolizma i lenjosti creva, kao i kod bledila kože i vodenih bolesti.Premršavi ljudi treba da piju čaj od iđirota koji pospešuje apetit, pomaže kod bubrežnih oboljenja i dobro je sredstvo za čišćenje organizma. Deci čaj može da pomogne i kod intolerancije na žitarice (glutenske entropatije). Osušen koren polako sažvakan pomaže kod odvikavanja od pušenja. Takođe je efikasan kod promrzlina primenom toplih kupki od iđirota. Koren iđirota reguliše lučenje želudačne kiseline bilo da je ona previše ili premalo. Koren iđirota leči sve bolesti želuca i creva ma koliko bile uporne i zloćudne.

Primena:

Preporučuje se i kod usporenog metabolizma i lenjosti creva, kao i kod bledila kože i vodene bolesti, kod slabosti organa za varenje, kod nadutosti želuca i creva, kod grčeva,povraćanja, proliva, bolesti žučnih puteva, kod oboljenja žlezda i kod gihta. Takođe izuzetno mnogo doprinosi pokretanju tromog želuca i tromih creva i otklanjanju katara ovih organa. Poboljšava apetit, pomaže kod bubrežnih oboljenja i dobro je sredstvo za ćišćenje celog organizma. Deluje kao sedativ, analgetik, diuretik. Koristiti za ispiranje usta i za pranje gnojnih rana. Sredstvo za poboljšanje vida i memorije.
Način upotrebe:

Pripremanje čaja: čaj od korena iđirota priprema se isključivo hladnim natapanjem. Jedna ravna mala kašika ostavi se preko noći u četvrt litre hladne vode. Ujutro se zagreje i procedi. Pre upotrebe čaj se ugreje u drugoj posudi sa toplom vodom.

Sveži sok: sveži korenovi se pažljivo očiste i još vlažni iscede u sokovniku. Potpuna kupka: oko 200 g korena iđirota ostavi se preko noći u 5 litara hladne vode. Sledećeg dana se sve to zagreva do ključanja, ostavi da odstoji i doda vodi za kupanje