IMA DRUGIH NAČINA: Evo zašto nakon umivanja ne biste smeli da koristite peškir

Pranje
Pixabay.com

Ovo je posebno važan savet za sve koji pate od bubuljica, akni i mitisera – zaboravite peškir kada brišete lice. Umesto toga, nakon svakog umivanja lice lagano prebrišite papirnatim maramicama ili ubrusima.

 

Naime, peškir nije prijatelj naše kože, naročito kada je reč o licu, jer je materijal često previše grub. Osim toga, trljanje lica peškirom može oštetiti kožu što na kraju dovodi do preranog starenja.

Ukoliko patite od akni i bubuljica, bakterije koje se nalaze na vašoj koži prelaze na peškir. Vlažan peškir potom ostavite u vlažnomm kupatilu, što je idealno za razmnožavanje bakterija

Peškire treba iskuvavati tokom pranja
“Poznato je kako su vlažna područja idealna za razvojh bakterija i upravo zbog toga su peškiri rasadnici bakterija. Peškir za lice bi se trebao koristiti samo jednom, i to svaki put mora biti čist i iskuvan tokom pranja, kako bi se uništile sve bakterije”, kaže dermatolog Gorana Isailov.

S obzirom da je gotovo neizvodivo i krajnje nepraktično da za svako umivanje koristitite drugi i čist peškir, za tu svrhu vam mogu poslužiti papirnate maramice, ubrusi ili čak toalet papir koje ćete nakon upotrebe baciti.