IMA I PREDNOSTI I MANE: Kokosovo ulje će vam pomoći u borbi protiv bubuljica samo ako ga koristite OVAKO!

Kokosovo ulje je u osnovi dobro za sve. Preukusan dodatak ishrani, hranljiva maska za kosu i odlično sredstvo za negu kože. Kada bismo birali najzdraviji proizvod prirodne kozmetike, kokosovo ulje bilo bi na prvom mestu!

kokosovo ulje
Foter/ Phú Thịnh Co / photo on flickr

Međutim oko jedne stvari baš i nismo sigurni. Da li je kokosovo ulje dobro za akne? Dok se jedni zalažu da je ovo najbolja prevencija protiv akni, drugi smatraju da ovaj prirodni hidratant pogoršava njihove napade. Da bismo ovu dilemu rešili za vas, potražili smo mišljenje vodećih dermatologa, piše “Lepota&Zdravlje”.

Prednosti

Stručnjaci tvrde da se u sastavu kokosovog ulja nalazi laurinska kiselina, koja štetno utiče na mnoge bakterije pa i na one koje izazivaju akne. Takođe je i duboko hidratantno, što je presudno za lečenje akni. Iako zvuči pomalo kontradiktorno, jer živimo u ubeđenju da masnu kožu treba isušivati i na taj način se boriti protiv bubuljica, bitno je održavati integritet kožne barijere, koji je od presudnog značaja za lečenje akni i odklanjanje ožiljaka. Kožu podložnu aknama bitno je hidrirati i hraniti, a naročito joj je takva nega potrebna ako je suvog tipa. Svakako kokosovo ulje u sebi ima sastojke koji čiste našu kožu, hidriraju je i oporavljaju od akni.

Nedostaci

Pa ipak, samo zato što čisti i hidrira kožu lica i bori se protiv nekih bakterija koje izazivaju akne, ne znači da je kokosovo ulje idealno sredstvo za lečenje akni. Veliki uzročnik akni često su  zapušene i upaljene pore, a kako je kokosovo ulje vrlo teško može dovesti do njihovog začepljenja i stvoriti vam još veći problem.

Presuda

Zbog potencijalno mikrobioloških, hidrirajućih i umirujućih osobina kokosovog ulja, naši stručnjaci kažu da bi kokosovo ulje moglo raditi na isceljenju kože podložne akenama, ali pod jednim ulovom, da se ono koristi kao sredstvo za uklanjanje šminke i čišćenje lica. Zato što ulje veže sebum i druge nečistoće, izvlačeći otpad od pore dok hranu kožu.

Nakon što ga isperete, važno je ukloniti sve tragove ulja sa drugim sredstvom za čišćenje. Pošto je kokosovo ulje tako komedogeno, ne želite da ostavite bilo kakav ostatak na koži. Ovaj metod dvostrukog čišćenja omogućava vam da uživate u blagim prednostima kokosovog ulja – bez rizika od velikog začepljenja pora.

Najbolje je da koristite nerafinisano kokosovo ulje. Ima odličnu ravnotežu prirodnih masnih kiselina, koje mogu biti efikasne kao hidratacija za zdravu kožu. Pored toga, u nerafinisanom ulju nema veštačkih mirisa koji dodatno mogu uticati na iritaciju vaše kože, pa je ono svakako najbolji izbor za vas.