Ima leka: Otkrivene dve nove formule protiv hepatitisa C

Nemački i američki naučnici pokazali da određene kombinacije pilula mogu da pomognu u lečenju opasne bolesti.

Dve nove pilule mogle bi dovesti do kraćeg i efikasnijeg tretmana hepatitisa C s manje neželjenih dejstava, pokazale su dve studije objavljene u časopisu Lanset, piše „Kurir”.

Obe studije bave se genotipom 1 hepatitisa C, koji je jedan on najčešćih genotipa, ali i najtežih za lečenje. Više od 150 miliona ljudi širom sveta ima hepatitis C, oboljenje koje je glavni uzročnik za cirozu i rak jetre.

Nove mogućnosti

Donedavno je bilo uobičajeno da se u terapiji koriste kombinacije tri leka – ribavirina, interferona i inhibitora proteaze, koji su inhibirali razmnožavanje virusa i pojačavali imunološki odgovor organizma. Ipak, ovi lekovi su veoma teški za uzimanje i prave mnogo problema pacijentima. Novi lekovi pružaju nove mogućnosti lečenja, a neželjenih efekata je mnogo manje.

U jednoj od dve studije prof. dr Majkl Mens iz Medicinske škole u Hanoveru šest meseci je isprobavao lekove Asunaprevir i Daclatasvir. Tretman je bio izuzetno efikasan.

– Efikasnost i sigurnost ovih lekova tokom 24 nedelje predstavlja veliko poboljšanje u tretmanu hepatitisa C. Ova kombinacija mogla bi dovesti do efikasnijeg, sigurnijeg i jednostavnijeg tretmana ciroze – kaže Mens.

Ohrabrujuće

U drugom istraživanju tim američkih i evropskih naučnika koristio je Sofosbuvir i Simeprevir i posle samo 12 nedelja uspeo je da izleči 93 odsto pacijenata. Oni više nisu imali virus u telu.