Dobiti nove veće grudi od mame i tate za 18. rođendan mnogima je i dalje ekstrem kome nikako ne treba dati zeleno svetlo, najpre zbog etičkih i moralnih razloga. Ipak, i ovo se dešava, a slike “ponosnih roditelja” i njihovih mezimica često završavaju na društvenim mrežama izazivajući mnogobrojne komentare i ogorčenu raspravu.

Kao sagovornicu za ovu neobičnu temu, zamolili smo dr Violetu Skorobać Ašanin da nam da svoje mišljenje.

Violeta Skorobać Ašanin
Privatna arhiva

– Činjenica je da današnji trendovi utiču i na lepotu, to je neminovno i toga će biti sve više. Na lepotu će se uticati sve do trenutka kada ne budemo mogli da utičemo na gene. Sigurno se nećemo odreći estetskih operacija jer se zapravo sve to radi ne zbog trenda lepote, već zbog mladosti. Osobe koje se operišu zapravo žele da ostanu mlade. Ali kada su u pitanju mlade osobe koje vrše plastične operacije, slučaj treba posmatrati iz različitih uglova – da li je tako nešto neophodno i iz moralno-etičkog ugla, da li je u redu – smatra dr Violetu Skorobać Ašanin.

Htele su VEĆE USNE, a ostale UNAKAŽENE i to sve zbog zahvata koji je u Srbiji i dalje POTPUNO LEGALAN

Verovali ili ne, postoje slučajevi kada je takva odluka sasvim opravdana!

– Postoje određeni deformiteti, anomalije kao izuzetno klempave uši, velika asimetrija na licu, urođene anomalije grudnog koša ili ogroman nos koji pravi velike probleme sa disanjem ili enromna količina masnih naslaga koja koju treba odstraniti. Mislim da postoje jasne indikacije kada je neophodno doneti takvu odluku i pristupiti estetskoj operaciji. Svakako je bolje ući u proces estetskih operacija sa 18 godina, a ne sa 14 ili 15 jer je punoletna osoba završila rast i razvoj, stabilizovali su se hormoni i na jedan način ušla je i u proces starenja. Takva osoba je dovoljno zrela za plastičnu operaciju, ukoliko joj je neophodna – ističe doktorka.

Postavlja se pitanje da li bi estetska operacija grudi u 18. godini na bilo kakav način uticala na dalji tok života ženske osobe koja bi jednog dana trebalo da bude majka, prođe trudnoću i dojenje.

Naša sagovornica ističe da se grudi čuvaju u svakom dobu i da je neophodno posvetiti im posebnu pažnju i sa 40, 50 godina jednako kao i sa 18.

– Poznajem pacijentkinje kojima sam ugradila implantate u grudi dok su bile veoma mlade i sačuvale su grudi i posle četvoro dece. Dobar, kvalitetan grudnjak i posvećenost su apsolutna neophodnost kako bismo sačuvali grudi. Naravno, tu je izbor i implantanata koji je takođe ključan u dugovečnosti izgleda dojki. Svakako da sa anatomskim protezama nećete imati problema koji se i te kako mogu javiti sa nekim drugim implantima – kaže dr Violetu Skorobać Ašanin.

Pitali smo stručnjaka da li IMPLANT U GRUDIMA MOŽE DA PUKNE… Od onoga što smo čuli PROŠLA NAS JE JEZA

Grudi
Printscreen/Youtube

Iako po brojnim senzacionalističkim naslovima u medijima stičemo sasvim drugačiju, nakaradnu sliku današnje omladine, pogotovo mladih devojaka, koje sve češće posećuju “estetske noževe”, dr Violeta Skorobać Ašanin ističe da je to daleko od realnosti, bar one u njenoj bolnici.

– Dešava se da dođu mlađe devojke, uglavnom radi operacije nosa ili ušiju, ili zbog hijaluronskih filera, ipak ne i zbog radikalnih estetskih zahvata pogotovo bez valjanog argumenta. Dešavalo mi se da imam i 18- godišnje pacijentkinje koje su u “Dionu” došle zbog operacije grudi, ali to su bile devojke sa potpuno nerazvijenim grudnim košom, a koji se zbog starosne dobi više ne bi ni razvio i koje su izgledale kao dečaci. Estetsku hirurgiju danas najčešće posećuju žene u 40-im, 50-im godinama radi anti-age procedura, to je činjenica – kaže naša sagovornica.

Dešava se i da u “Dionu” ušeta pacijentkinja, apsolutno uverena u svoju odluku, ali da je dr Violeta ipak razuveri i napravi drugačiji dogovor sa njom.

– Baš sad treba da operišem jednu divnu ženu koja je bila kod mene pre osam godina. Imala je divne male čvrste tzv “francuske grudi”, nezadovoljna samo veličinom. Dogovorile smo se da dođe kod mene kad se uda, nakon trudnoće i porođaja kada bude postojao pravi razlog za operaciju. Nakon dve trudnoće, sada je zaista indikacija za estetsku operaciju grudi. Inače me mlada populacija dosta ceni i posluša me kada im dam savet, to je odnos koji volim da imam sa svim svojim pacijentima – zaključuje dr Violetu Skorobać Ašanin.loading...