IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU? Evo šta TAMNI PODOČNJACI govore o vašem zdravlju

Toliko puta vam se desilo da vas čeka neki važan događaj, u kom je neophodno da zablistate u punom sjaju. I sve je super, haljina, cipele, frizura, ali vaše oči pokazuju umor i neispavanost. Tamni krugovi ispod očiju su prenaglašeni, i čini se da kvare celokupnu sliku o vašem izgledu. Ume da bude baš frustrirajuće. Ali ne brinite. Takve stvari u budućnosti možete da izbegnete, samo ukoliko stvorite zdrave navike i redovno ih se pridržavate.

Podočnjaci
Foter:bloody marty mix / photo on flickr

Umor je najčešći uzrok tamnih krugova ispod vaših očiju. Nespavanje, loše životne navike, alkohol i cigare, sve to doprinosi razvoju tamnih podočnjaka ispod očiju.

Osim navedenih uzroka, postoje i zdravstveni razlozi zbog kojih se javljaju tamni podočnjaci ispod vaših očiju: alergije, atopijski dermatitis (ekcem), kontaktini  dermatitis, alergijski rinitis, nasledni faktor, pigmentacijske nepravilnosti…

Osim toga, još neke navike doprinese stvaranju tamnih podočnjaka, a to su: trljanje ili grebanje, čačkanje vaših očiju, izlaganje suncu, koje podstiče vaše telo da proizvodi više melanina, pigment koji daje koži  boju, gubitak masnoće i kolagena koji dolazi sa starenjem, što može učiniti crvenkasto-plave krvne sudove ispod očiju očiglednije…

Zbog navedenih uzroka, koji mogu biti i iz zdravstvenih razloga, morate znati kada da se obratite lekaru. Ako se otok pojavljuje samo ispod jednog oka i izgleda da se širi tokom vremena, obratite se svom lekaru opšte prakse.

Ako želite trajnije rešenje za vaše tamne podočnjake, možete potražiti savet dermatologa. U zavisnosti od toga šta uzrokuje tamne podočnjake ispod vaših očiju, vaš lekar vam može preporučiti kreme na recept ili kombinaciju tretmana za brisanje ili smanjenje tamne boje oko očiju.

U nekim slučajevima može biti korisna i laserska terapija ili hemijski piling. Šupljine koje se mogu pojaviti mogu se poravnati inekcijama, a operacija može ukloniti natečene kapke.

Tamni podočnjaci ispod vaših očiju obično nisu medicinski problem, i to je dobra stvar, jer se ne morate brinuti.