Imaju burnu reakciju: Ove zvukove mačke ne žele da čuju

Mačke imaju čula sa frekvencijskim opsegom od 45-65.000 herca, čini ih mnogo boljim „slušaocem“ od ljudi, ali i pasa.

Pixabay.com

Evolucija je mačke nagradila perfektnim čulom sluha, kako bi u prirodi mogle da čuju svoj plen na velikoj udaljenosti. Zbog ovog je naše domaće mačke izuzetno lako uplašiti, jer reaguju i na najtiši zvuk.

Koje zvukove mačke izrazito ne vole?

Zvuk blendera

Na vrhu naše liste je ovaj iritirajući zvuk, koji ne samo da je glasan već i deluje vrlo uznemirujuće. Čak i dobrom delu ljudi ovaj zvuk ne prija, a kamoli mačkama.

Zvuk udaranja poklopca o lonac

Priznaćete i sami da ne volite naročito kada neko glasno koristi pribor za jelo, odnosno udara kašikom po tanjiru. Isto to ne vole ni mačke, a smeta im i kada poklopac snažno udari o lonac, ili kada se tiganj i šerpa sudare.

Zvuk padanja teških predmeta

Knjige i drugi teški predmeti mogu da stvore snažnu buku kada padnu sa veće visine. Osim buke ovi predmeti stvaraju i vibracije koje mogu izazvati zabrinutost kod mačke.

Zvuk pucanja balona

Gotovo da ne postoji mačka koja će sedeti mirno kada u njenoj blizini pukne balon. Ovaj zvuk obično dolazi iznenada i vrlo je glasan zbog čega ga mačke zaista ne vole.

Buka koju stvara vatromet

Baš poput pasa, ni mačke ne vole vatromet. Iako ljudima taj nivo buke ne smeta, mačke su sasvim druga priča. NJihove osetljive uši ga lako detektuju i ako je u blizini mačka će odgovoriti drhtanjem i skrivanjem od ove buke.

Zvuk koji stvara lak za kosu

Možda nikad ne biste pomislili da mačke ne znaju da „cene“ vaše pokušaje da imate lepu frizuru. Šalu na stranu, zvuk laka za kosu je previše piskav za mačku i ona to povezuje sa zvukom koji zmija proizvodi, što je alarm za opasnost.

Zvuk gužvanja metalne folije

Iako će naše uši jedva da detektuju ovo kao zvuk, mačke zaista ne uživaju u tome da čuju odmotavanje, cepanje i stavljanje metalne folije preko hrane.

Zvuk grmljavine

Svaka mačka će se zavući pod svoje ćebe ili skočiti na krevet svog vlasnika u potrazi za utočištem kada čuje zaglušujući zvuk grmljavine. Štaviše i pre nego što počne pljusak praćen grmljavinom, mačka će biti uznemirena jer će moći da oseti da se sprema nevreme.

Zvuk zvižduka čajnika

Ovaj predmet je specijalno dizajniran da vas upozori kada je potrebno da sklonite čajnik sa šporeta. Međutim, iako ni ljudima ne prija naročito ovaj visok ton, mačke ga se zaista užasavaju.