IMAJU UDELA: Evo kako porodica, a kako prijatelji utiču na vašu KILAŽU

Da li prijatelji mogu da utiču na vaše navike u ishrani? Ako vidimo prijateljicu da jede čokoladu, da li ćemo i mi učiniti isto, iako pokušavamo da držimo dijetu?

Stomak Debljina
Freedigitalphotos.net/Ohmega1982

Novije studije otkrile su da postoji veza između našeg ponašanja i ponašanja ljudi koji su nam bliski. Znači, ima istine u onoj staroj izreci “S kim si, takav si”…

Eskperiment koji su sproveli američki stručnjaci pokazao je da su daleko veće šanse da se ugojimo, ukoliko je neko u našem okruženju dobio na kilaži.

Da se u velikoj meri “ugledamo” na bliske ljude, svedoče i sledeći rezulqati ove studije.

Postoji 57 odsto verovatnoća da ćemo dobiti na kilaži, ukoliko su se naš prijatelj ili prijateljica ugojili.  Ako su se naš brat ili sestra ugojili, za 40 odspo su veće šanse da i mi nabacimo koji kilogram viška. Kad je reč o gojaznosti, supružnici, pak, najmanje utiču na nas – svega 37 odsto.

Studija je otkrila još jednu zanimljivost, a to je da je “uticaj” bio daleko snažniji ukoliko se radilo o osobama istog pola, a zavisio je i od količine privrženosti, odnosno ljubavi koju osećamo prema toj osobi na koju se “ugledamo”.