Imaju višestruke NEGATIVNE efekte: Tri namirnice koje NE SMETE DA JEDETE ZA VEČERU

Pogrešan izbor namirnica za večeru može da vam poremeti i uspori varenje, kao i da vam ometa san!

pixabay.com

Masna hrana poput sira mesnih narezaka se svakako ne preporučuje u večernjim satima jer je puna soli, podiže krvni pritisak i ometa probavu.

Međutim, čak i zdrave namirnice u večernjim časovima mogu loše da se odraze na vaš organizam, pa vam predstavljamo 3 zdrave namirnice koje nikako ne bi trebalo da jedete za večeru:

POVRĆE

Brokoli, kupus i drugo povrće su puni vitamina i minerala koji su potrebni za pravilan rad organizma. Ipak, izbegavajte ih u večernjim satima, a naročito pre odlaska u krevet. Oni, naime, sadrže nesvariva prehrambena vlakna koja se dugo vare te tako ometaju san.

CITRUSNO VOĆE

Limun, pomorandže i ostalo citrusno voće su odlični izvori vitamina C, ali je savet stručnjaka da ih ne jedete nakon 17 časova. Kiselina u ovom voću može da prouzrokuje tegobe u želucu i poremećaj sna.

PARADAJZ

Paradajz sadrži snažan antioksidant likopen koji čuva zdravlje srca i nervnog sistema. Ali nemojte jesti paradajz ili piti paradajz sok u večernjim satima, jer je ova zdrava namirnica čest uzrok gorušice i ostalih tegoba s varenjem.

Večeru bi trebalo da pojedete minimun tri sata pre spavanja, kako biste na vreme svarili svu hranu.