Imate gastritis? Evo šta treba da jedete

Ako volite jagode, evo jedne dobre vesti: Nekoliko naučnih istraživanja utvrdilo je da ova voćka ima svojstva koja pomažu u saniranju gastritisa!

Gastritis je stanje upale sluzokože želuca i može biti izazvan raznim faktorima. Suviše alkohola, virusna ili bakterijska infekcija, uzimanje aspirina ili brufena (ibuprofen), autoimuna bolest – samo su neki od njih.

Ali, što se želuca tiče, ovaj organ je posebno osetljiv na stres, pa i stres i nervoza prilično često mogu da budu osnovni uzroci gastritisa.

Kako jagode pomažu da se izleči gastritis
Istraživači klinike Majo kažu da pozitivni efekti jagoda nisu povezani samo sa njihovom antioksidantnom sposobnošću i velikom količinom fenolnih jedinjenja (antocijani), već i sa činjenicom da one aktiviraju antioksidandsnu odbranu i enzime samog organizma. Istraživači su praćenjem osoba sa gastritisom utvrdili da je redovna konzumacija jagoda vodila smanjenju pojave ulceracija (čireva) u želucu.

Zrela jagoda, naime, sadrži supstance koje mogu da spreče nastanak upale na ćelijskom nivou! Ovo otkriće je navelo istraživače da zaključe da jagode spadaju među najvažnije voćke za borbu protiv upala, a i otvorilo put novim istraživanjima kako se upale želuca mogu lečiti alternativnim sredstvima.

Još neki saveti za gastritis
Klinika Majo, inače, savetuje pacijente sa gastritisom da se hrane voćem koje nije kiselo i da izbegavaju začinjenu i masnu hranu. U takvo voće spadaju pre svega jagode, a tu su takođe i maline i jabuke. Kad je u pitanju gastritis, lekari ove klinike takođe savetuju da se smanji konzumacija alkohola i nivo stresa. Preporučuju aktivnosti kao što su joga i meditacija, koje mogu da pomognu opuštanju. Isto tako, voda kao glavni napitak (umesto raznih drugih) može da pomogne da se stomačni problemi smanje.

Ostale dobrobiti od jagoda
Jagode su dobre za umirenje ne samo upale želudačne sluznice, već i upale drugih vrsta, uključujući i upale zglobova. Zapravo, Harvardski fakultet javnog zdravlja sproveo je jedno istraživanje, koje je pokazalo da žene koje pojedu 16 i više jagoda nedeljno imaju manje C-reaktivnog proteina (CPR) u telu od proseka, a to je glavni marker upale.

Pokazalo se takođe da jagode blagotvorno deluju na zdravlje očiju, pomažu regulaciji krvnog pritiska, a imaju i antikancerogena svojstva. Naravno, zbog današnje prakse obilnog prskanja, pokušajte da nađete organske, ili bar neprskane jagode.