1. Zaboravili ste da popijete kontracepcijsku pilulu

Najveći krivac za najgore simptome PMS-a jeste promena u hormonalnoj ravnoteži. S obzirom na to da kontracepcijske pilule prvenstveno utiču na hormone, ako zaboravite da popijete tri ili više pilula, to može da dovede do neredovitog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu da utiču na menstrualni ciklus, zbog čega bi pre korišćenja bilo koje kontracepcije trebalo konsultovati ginekologa.

2. Pod velikim ste stresom 

Stres ima gotovo isti učinak na organizam kao i pasivno pušenje, a može vam i poremetiti menstrualni ciklus. Kada ste pod stresom, telo ispušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom, to može uzrokovati bolni menstrualni ciklus, neredovne menstruacije ili čak njen izostanak.

3. Imate neredovan san

Studija objavljena u časopisu “Health Care Women International”, u kojoj su se obrađivali podaci na osnovu ispitivanja neredovnog spavanja kod medicinskih sestara koje rade u sve tri smene, pokazala je da neuredan san može da izazove nepravilnosti kod menstrualnog ciklusa. Preciznije, nedovoljno sna može produžiti trajanje menstruacije.

4. Pijete velike količine kafe

Kada je reč o emocionalnim ”turbulencijama”, PMS može uzrokovati napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje (pre)velikih količina kafe može još više pogoršati.

5. Često ste na putu

Česta putovanja većinom podrazumevaju i neredovan san, a istraživanja su pokazala da tada dolazi do poremećaja u ravnoteži hormona melatonina. Telo će se navići na novu lokaciju, ali pre toga možete iskusiti kašnjenje menstruacije.

6. Preterali ste s alkoholom

Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produžiti njihovo trajanje.

7. Pretjerujete s treningom

Trenirate li za maraton, svaka čast. Međutim, svakodnevna rigorozna vežba i fizički napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. To ne znači da onih dana u mesecu morate da u potpunosti izbegavate vežbanje. Zapravo, 30 minuta lagane ili umerene vežbe dnevno može ublažiti simptome PMS-a.