Podsvest već sve zna – upozoravajući snovi mogu se javiti i deset godina pre prvih simptoma bolesti, tvrdi dr Oskroft s Kembridža.

 

Psiholozi se slažu da poruke snova nikako ne treba zanemariti jer upravo iz njih možemo pročitati važne podatke o bolestima od kojih bismo se mogli razboleti. Simboli iz snova mogu biti pokazatelji tuberkuloze, depresije i srčanog udara, a mogu upozoriti na rizik od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Postoje konkretni dokazi kako vrste snova, počevši od onih koji se iz noći u noć ponavljaju, preko živopisnih snova i noćnih mora, pa do bizarnih noćnih vizija, mogu upozoriti na bolesti i godinama prije no što se pojave prvi simptomi.

Slabo srce i noćne more

Ako vas često muče noćne more, to može upozoravati na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neprijatne noćne more mogu prouzrokovati i lekovi za krvni pritisak iz reda beta-blokatora – kaže professor Džim Horn, stručnjak za snove.

Ti lekovi šire vene, ali stručnjaci veruju kako mogu i indirektno menjati ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more. Ružni snovi mogu biti povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 6.000 ispitanika.

Migrena dolazi s besom

Naučnici su ustanovili kako oni koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osećaju bolove u prsima taj je rizik povećan čak sedam puta. Pretpostavlja se kako je to stoga što su oni koji imaju probleme sa srcem skloniji i problemima s disanjem, zbog čega se smanjuje nivo kiseonika u mozgu.

Noćne more i ružni snovi prepuni besa i agresije mogu biti i upozorenje da vam dolazi migrena. Sanjate li svake noći da vas proganjaju ili da ste napadnuti, takvi stresni snovi mogu biti rani predznak bolesti mozga ili neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. 


Proganjanje zbog alkohola

Upozoravajući snovi se javljaju i deset godina pre prvih simptoma bolesti kao što su gubitak pamćenja – ističe dr Oskroft iz bolnice Papvort u Kembridžu. 
Smatra se kako ljudi koji redovno proživljavaju snove u kojima ih proganjaju ili napadaju pate od poremećaja ponašanja u REM fazi sna. Akutni oblik tog poremećaja može se pojaviti i tokom odvikavanja od alkohola te sedativno-hipnotičkih lekova.

“Bizarni, nezaboravni snovi mogu upozoravati na infekciju ili početak menopauze. Infekcije mogu prouzročiti polubudno stanje, koje je okidač za bizarne snove”, kaže neurolog dr Patrik Meknamara s Medicinskog fakulteta u Bostonu – “I kasno noćno opijanje može biti okidač za takve živopisne snove koji se najčešće javljaju u zoru jer tada delovanje alkohola slabi, a to utiče na hemikalije u mozgu i stvara čudne snove”.

Posebni snovi u menopauzi

Prema svedočanstvima mnogih žena, posebno živopisni snovi karakteristični su i za menopauzu, a pretpostavlja se da su uzrok hormonske fluktuacije.

“Ako vam se čini da sanjate više nego obično, iza kulisa te plime snova može takođe biti fluktuacija hormona, zbog čega žene često mnogo više sanjaju tokom menstruacije”, napominje profesor Horn.

Iako u noći tokom REM faza “prođemo” od četiri do šest epizoda snova, većine se ne sećamo. Od 28 do 42 sna, koliko ih odsanjamo u nedelji, sećamo se samo dva-tri sna, a ostatak je izbrisan. To nije zato što smo hronično zaboravni kad je reč o o snovima, nego zato što se sna možemo setiti samo ako se probudimo dok sanjamo, dakle usred “priče”, tvrde naučnici.

Ako “film završi” i vi nastavite da spavate, taj ćete san zaboraviti. Pretpostavlja se da se žene mnogo više sećaju snova nego muškarci upravo stoga što imaju lakši san te se češće bude.

Vreme je da usporite

Sanjate li više no obično, to može biti i posledica hroničnih bolova, skidanja s antidepresiva ili toga što vam je u sobi prevruće ili prehladno. Sve to ometa san i uzrokuje češće buđenje tokom REM faze, zbog čega se sećate više snova, te verujete da sanjate više no obično.

“Ako vas noću i rano ujutro snovi bude, to može upozoravati na depresiju, te biti znak da ste pod povećanim stresom ili da imate viška kilograma. Okidač za takve snove mogu biti i masna jela. Oni koji su pod teškim stresom ili pate od depresije, ranije ulaze u REM fazu, ranije i ‘prošetaju’ snovima, te se ranije i bude”, kaže profesor Horn.

Svi su takvi snovi poruka da je vreme da usporite.

Snovi u trudnoći

Mnoge majke svedoče kako su u trudnoći imale živopisne i uznemirujuće snove, no kod njih je smanjen rizik od postporođajne depresije.

Znaci stresa

Stres se često manifestuje katastrofičnim i paničnim snovima, pa mnogi sanjaju da dolazi ogroman plimni talas ili da kasne na avion.

 
 loading...