IMATE PROBLEM SA GORUŠICOM? Rešite je se za samo nekoliko minuta uz pomoć OVOG TRIKA

Vrlo neprijatna boljka od koje pati 20 odsto svetskog stanovništva.

Pixabay

Gorušica je vrlo neprijatan osećaj pečenja ili žarenja u grudima, lociran najčešće u predelu donjeg dela grudne kosti, a koji se postepeno širi sve do grla. Ovaj problem se najčešće pojačava nakon jela, kada je osoba u ležećem položaju li savijena u spredelu struka.

Gorušica nastaje kao posledica nadržaja sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca, prvenstveno zbog slabosti  mišića koji štiti završni deo jednjaka od dejstva sadržaja iz želuca, najčešće u sklopu postojanja želudačne kile ili hijatus hernije i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Povremena gorušica je veoma česta i ne predstavlja razlog za brigu. Većina osoba može da kontroliše neprijatnosti uzrokovane gorušicom promenom načina ishrane i života.

Gorušica koja se češće i duže javlja, i koja remeti svakodnene životne aktivnosti može predstavljati simptom ozbiljnijeg oboljenja koje je treba detaljno ispitati.

Simptomi

* Osećaj pečenja u grudima koji se uzglavnom javlja nakon jela i može se javiti tokom noći;

* Osećaj koji se pogoršava kada se legne ili savija;

* Gorak ili kiseo osećaj u ustima.

Prema poslednjim statistikama, u Evropi 44 odsto osoba oseća gorušicu barem jednom mesečno, jednom nedeljno oseća 12 odsto, dok je 5 odstpo oseća svakodnevno. Danas se smatra da oko 20 odsto odraslog stanovništva svakodnevno pati od gorušice.

Kod ovog problema mogu vam pomoću jednostavn ejoga vežbe, a svaku treba da izvodite po pet minuta. Kad zauzmete položaj ostanite u njemu 10-ak sekundi i ponavljajte narednih pet minuta.  Provereno ublažavaju gorušicu i smetnje u probavi.

Kobra poza – ovaj položaj isteže trbušne mišiće, podstiče cirkulaciju, poboljšava varenje i ublažava zatvor.

Kičmeni “tvist” – ova poza pomaže da se olakšano vari hrana i poboljšava pokretljivost creva.

Mačka poza – krvi sudovi u abdomenu se čiste i obnavaljaju, a probava se poboljšava.

  • Poza za “ispuštanje vetrova” – u ovom položaju višak gasova se uklanja iz želuca i creva, tako poboljšavajući probavni sistem. Osim toga, ova poza tonira telo i isteže donji deo leđa.