Od sada pa do kraja zime jedite pečenu ili kuvanu bundevu, kada osetite nadimanje.
Osećaj nadutosti u želucu i gasovi, mogu da budu vrlo neprijatni. Na sreću, postoji mnoštvo prirodnih načina da to uspešno prebrodite, pišu Večernje novosti.
BUNDEVE – Od sada pa do kraja zime jedite pečenu ili kuvanu bundevu, kada osetite nadimanje. Jedna šolja dnevno dovoljna je da reguliše rad organa za varenje.
ČAJEVI – Pripremite jači čaj od kamilice ili nane, dodajte malo meda i limuna, pa lagano pijuckajte. Čaj od đumbira takođe je delotvoran. Isecite četiri do šest kolutića, prelijte sa 3 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 10 minuta. Zasladite medom i pijte pre ili posle jela radi boljeg varenja.
SEMENKE – Možete pojesti kašiku semenki kima ili od njih napravite krekere, pa ih jedite kada god osetite nelagodu i probleme sa varenjem. Kašika semenki anisa takođe je delotvorna protiv grčeva i gasova.
LIMUN – Ujutru, na prazan stomak, popijte čašu tople vode sa jednom do dve kašike isceđenog limuna. Ovaj napitak je zdrav i puni energijom, uspostavlja dobro varenje i pomaže u mršavljenju. Možete da pripremite i sok od limuna i sode bikarbone. U čašu prvo iscedite limun i dodajte kašičicu sode bikarbone. Mešavina će početi da peni, pa u nju sipajte vodu. Sve dobro izmešajte da se soda bikarbona rastvori, a onda polako pijte.