IMATE PROBLEMA SA SNOM? Neke namirnice NE SMETE konzumirati uveče!

Nesanica
Foter / Alyssa L. Miller / photo on flickr

Nije samo kafa problem, mnogo toga vas drži u budnom stanju.

 

Postoji mnogo namirnica za koje nikada ne biste rekli da će vam ometati snove. Međutim, kada ih pojedete posle 17 časova popodne, vrlo je moguće da se nećete lako uspavati ili da nećete zaspati uopšte. Otarasite ih se što pre, za siguran i lep san!

Alkohol nije hrana, ali je širom sveta rasprostranjena pogrešna informacija da će vam se od njega prispavati. Bitno je znate da, čak i ako zaspite posle nekoliko čašica žestine, to nije kvalitetan san, a vaša REM faza biće poremećena i osećaćete se grozno.

Mahunarke su i više nego zdrave. Bogate su proteinima i čine čuda za vaš organizam, ali samo ako ih pojedete pre pet popodne. U protivnom, imaćete problema sa sistemom za varenje i provešćete noć mučeći se sa bolovima i gasovima.

Za brokoli, prokelj, karifol i sve slične namirnice odavno znamo da su zdrave, ali verovatno niste znali da i zbog njih ne možete da zaspite. Šećer koji sadrže teško se vari i dovešće do nadimanja i gasova.

Ništa lepše nego utonuti u krevet sa perfektnim ukusom čokolade u ustima, ali slatkiši će učiniti da se celu noć prevrćete po krevetu besani. Visok nivo šećera u krvi može da vas “obori” i da na kratko zaspite, ali uskoro ćete se probuditi i provesti noć gledajući u plafon. Crna čokolada je posebno zabranjena ako se mučite sa snom, jer u njoj ima i kofeina!

Celer je prirodni diuretik. On sadrži čak 94 odsto vode i odličan je za mršavljenje, ali samim tim – nimalo nije dobar za obrok pred spavanje.

Mleko, sir, sladoled, razni mlečni proizvodi mogu napraviti haos u vašem organizmu uveče, pa se zato ne preporučuju osobama koje imaju problema sa spavanjem. Izazivaju nadimanje i gasove, pa će vam creva krčati tako da ne možete da se uspavate.

Suhomesnati proizvodi, poput salama i pršute odlično su predjelo ili toping na pici, ali uveče ih treba izbegavati – naročito ako imate astmu. Visok nivo amino-kiselina koje se u njima nalaze šalje signal mozgu da počne da luči norepinefrin, neurotransmiter koji telu javlja da je spremno za akciju i da ne treba da spava. Istim kiselinama bogati su i paradajz, plavi patlidžan, soja sos, plavi sirevi i crveno vino.

Ljuta i začinjena hrana svakako su raj za čulo ukusa, ali ne i za uspavljivanje. Osim što će vam napraviti karambol u stomaku, začini i ljutina mogu da vam podignu telesnu temperaturu.