IMATE PROBLEMA ZA GUSTINOM KOSTIJU? Evo kako da sprečite osteoporozu i koji VITAMIN vam je neophodan

Tokom starenja ili nezdravog načina života može se dogoditi da kosti izgube svoju gustinu. Usled toga postoji rizik od lomova i razvoja osteoporoze.

Leđa
Pixabay

Redovno vežbanje, izbegavanje alkohola i cigareta, ali i zdrava hrana mogu u velikoj meri pomoći prilikom održavanja jačine kostiju. U mnogim istraživanjima utvrđeno je da konzumiranje određenih minerala i vitamina može biti odlična prevencija kada je u pitanju zdravlje kostiju.

Vitamin d3- vitamin koji je neophodan za normalan razvoj kostiju

Ako želite sprečiti bolesti kostiju i lomove, ključno je da imate što zdraviju ishranu pri kojoj unosite adekvatne hranljive materije ili koristite suplemente u tu svrhu.  Iako su mnogi minerali neophodni za zdravlje kostiju, istraživanja su pokazala da jedan vitamin za kosti igra važnu ulogu. U pitanju je vitamin D3. Njega možda teško možete sintetizovati iz sunca u tokom čitave godine ili dobiti kroz ishranu, pa je preporučljivo da ga uzimate u vidu suplementa. Sigurno se pitate zašto je baš ovaj vitamin za kosti važan? – On pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum.

Kalcijum je neophodan za snagu kostiju. Njegov nedostatak, nedovoljan unos ili neadekvatna apsorpcija može imati veze sa rizikom od preloma ili razvojem bolesti kod starijih ljudi. Unos kalcijuma sa vitaminom D3, prema studijama znatno će poboljšati kliničku sliku i samu gustinu koštane strukture. Birajte jogurte, sireve, mlečne proizvode, brokoli, kelj, bademe, brazilske orahe, losose i sardine naspram drugih namirnica kako biste adekvatno upravljali gustinom kostiju.

No, pored vitamina D3, postoji još jedan vitamin za kosti koji je prekopotreban. A to je vitamin K. On će sprečiti razgradnju kostiju i dati odlične rezultate kod problema sa osteoporozom. Konzumirajte brokoli i drugo lisnato povrće ili koriste suplemente kako biste sprečili lošu gustinu.

Koji minerali mogu pomoću u borbi protiv osteoporoze?

Mnoge studije otkrivaju usku vezu između nivoa minerala i gustine kostiju. Reč je o bakru, manganu, magnezijumu, boru, flavonima soje i već pomenutom kalcijumu. Ovi esencijalni minerali veoma su važni za koštano tkivo. Njihov nedostatak dovodi do bržeg gubljenja koštane strukture i rizika od preloma.

Izoflavoni soje posebno mogu biti od značaja tokom menopauze kada estrogen u telu žene opada. To opadanje može da rezultira razlaganjem koštane mase, pa je soja odlično sredstvo zaštite. Pored zdrave ishrane i kvalitetnih suplemenata ne treba zaboraviti na telesno vežbanje. Pilates i vežbe otpora ne deluju blagotvorno samo na mišiće već i na kosti.

Kako pilates trake za vežbanje ojačavaju kosti?

Sprovedene su mnoge studije nad ženama starijim od 40 godina. One dame koje su koristile pilates trake za vežbanje nekoliko puta nedeljno pokazale su pozitivne rezultate kada je u pitanju zdravlje kostiju uopšteno. Pilates trake za vežbanje pri treningu otpora povećavaju mineralnu gustinu jer trenjem tetive stimulišu kosti.

Mnogi instruktori pilatesa navode da svako ko želi da održi ravnotežu tela, poboljša držanje i oslabljene kosti – treba da se oproba u ovoj fizičkoj aktivnosti. I to upravo koristeći pilates trake za vežbanje. Važno je napomenuti da se pri vežbama otpora gubitak koštane mase usled pada estrogena i starenja može usporiti. Snaga kukova, kičme i kostiju uopšteno ne mora da bude na nezadovoljavajućem nivou.