IMATE PROBLEME SA VIDOM? Ako primetite da slabije vidite OVO treba prvo da uradite

Problemi sa vidom, kao i mnogobrojni ostali zdravstveni problemi, ne znaju za uzrast i pol. Javljaju se i kod starijih i kod mlađe populacije, mnogi od njih su rešivi, neki nisu, ali se mogu ublažiti.

pixabay.com

Simptomi mogu biti različiti, ne samo kada se primeti slab vid na daljinu ili blizinu. Tu su glavobolje, bol u očima i očnoj duplji, pojava mrlja, kao i određenih infekcija na očima ili kapcima. Izuzetno je važno dobro ispratiti signale koje vam telo šalje kako biste na vreme reagovali i predupredili možda i ozbiljnija stanja.

Prva stanica – oftalmološka ordinacija

Ukoliko ste korisnici republičkog zdravstvenog osiguranja, na oftalmološki pregled će vas uputiti lekar opšte prakse. Svaki veći državni dom zdravlja, odnosno centralna zdravstvena ustanova za određenu opštinu ima lekare specijaliste za očne bolesti.

Na tom primarnom nivou može se uraditi pregled kojim će se ustanoviti koji je problem u pitanju i upuititi eventualno dalje, a sledeća ustanova je oftalmološka klinika. Ukoliko ste korisnik privatnog zdravstvenog osiguranja, slična je procedura, s tim što se ne mora ići prvo kod lekara opšte prase, nego direktno kod oftalmologa, koji određuje dalje korake.

Ono što danas mnoge optike nude, pored određenog asortimana ramova i stakla za naočare, kontaktnih sočiva i još mnogo toga, jeste očni pregled. To je popularno jer na jednom mestu rešavate sve – i utvrđujete dioptriju i naručujete i uzimate naočare. Doktorima koji tu rade mahom je to dodatni posao, pa se pregledi moraju zakazati unapred, danima kada su oni u toj optici.

Za neke dijagnoze trebaće vam oftalmološka klinika

S druge strane, nije svaka ordinacija u okviru optičkih radnji opremljena tako da se može dijagnostikovati svaka bolest oka. Ono što očni lekar može zatražiti jeste mišljenje lekara specijaliste za tačno određenu bolest oka. Oftalmološka klinika Beograd je mesto gde se ti specijalisti mogu naći, jer je prestonica mesto gde ima najviše očnih klinika, što državnih, što privatnih.

Kada je reč o državnim klinikama, na pregled se ide isključivo i u dokumentaciju sa prethodno obavljrnog pregleda u domu zdravlja, sa obaveznim širenjem zenica gotovo u svakom slučaju. Na privatnim klinikama pregled se može zakazati direktno i obaviti bez nekih posebih preduslova. Ukoliko pacijent dolazi iz drugih gradova, najbolje je da se prethodno raspita telefonskim putem oko termina i izbora željenog lekara.

Delatnost oftalmoloških ordinacija

U Beogradu postoje brojne oftalmološke klinike, a često se dešava da su ih osnovali vrhunski domaći stručnjaci sa uspešnim karijerama i dugogodišnjim iskustvom. To su najčešće institucije koje su opremljene savremenom i u tom trenutku najboljom medicinskom opremom i aparatima. Klinike mogu biti i specijalizovane za posebne oblasti oftamologije kao što su hirurške intervencije, kontaktna sočiva, multifokalna optika, posebne klinike za decu, okuloplastična hirurgija, bolesti oka starije populacije.

U mnogima od njih se uspešno mogu obaviti operacije skidanja dioptrije, katarakte, korekcije razrokosti, kao i problema koji se tiču bolesti očnih kapaka, suznih kanala i očne duplje. Mnoge od oftalmoloških klinika mogu se pohvaliti izuzetnim dostignućima i nagradama, kao i brojnim preporukama pacijenata, što bi valjalo uzeti u obzir prilikom odluke kome ćete poveriti svoj vid.