Imate sve simtpome korone, ali TEST JE NEGATIVAN? Evo ŠTA DA RADITE u tom slučaju

Broj novozaraženih koronavirusom raste. Kakva je trenutna klinička slika obolelih?

Pixabay

Za pet dana, broj novozaraženih koronom povećao se gotovo za pet puta. Ovom brzinom, moguće je da ćemo uskoro imati i nekoliko desetina hiljada inficiranih dnevno.

“Brojevi će sigurno da rastu”, rekao je direktor Doma zdravlja “Savski venac” dr Zoran Bekić, ali dodao da je to rezultat više udruženih faktora, a pre svega činjenice da se omikron soj širi pet puta brže od svih ostalih sojeva virusa.

“Nismo izašli ni iz četvrtog talasa, ušli smo u peti”, rekao je Bekić i dodao da je jedan od potencijalnih problema jeste što nisu svi građani sa simptomima stigli do doktora. Šta je sa onima koji ostaju kod kuće?

Klinička slika – najčešći simptomi

Za sada nisu izražene kliničke slike i većina ljudi uglavnom nisu za hospitalizaciju.

“Temperatura, suv kašalj, jaki bolovi u telu. Kod nekih pacijenata se javljaju i znojenje u toku noći, umor, glavobolja, curenje iz nosa, bol u grlu”, rekao je Bekić izražavajući zabrinutost za hronične pacijente sa narušenim imunitetom.

“Korona svoje pogošanje daje tek u 7. i 8. dana od javljanja prvih simptoma”

Trenutno je dominantan omikron soj.

U ovom trenutku na udaru su osobe bez imuniteta odnosno nevakcinisane osobe koje imaju nešto težu i izraženiju simptomatologiju. Naravno da ima i osoba koje su vakcinisane, ali je pitanje da li su primili dve ili tri doze, rekao je Bekić.

Ako tog dana niste stigli na pregled zbog gužve u kovid ambulanti, a dobili te simptome virusnu infekciju, Bekić preporučuje da uzmete neki antipiretik, da unosite dosta tečnosti i da odmorite tog dana. A na pregled da odete sledećeg dana.

Rezultat testa je negativan, a loše vam je?

Ako imamo simptome koronavirusa i uradimo brzi antigenski test, koji se pokaže da je negativan, potrebno je nakon toga da uradimo PCR test, rekao je Bekić.