Osećaj težine u rukama, nogama, zglobovima, nadutost i umor znaci su zadržavanja vode u organizmu. Toplo vreme, posao koji zahteva dugo stajanje ili loša ishrana najčešći su uzroci ove tegobe. Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim stanjima, navikama ili propustim u ishrani. Neuravnoteženosti hormona za vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečeno, a nije tajna kako mnoge primete kako su im grudi "punije" par dan pre nego što trebaju dobiti menstruaciju.

 

Preterani unos soli, šećera i masti mogu pridoneti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina.

Brza hrana i jela koja su jako zasoljena deluju tako da telo počne zadržavati vodu, a mi se osećamo naduti u području trbuha iu ekstremitetima.

Takođe, hronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode. Diuretici pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Priroda nas je podarila određenim namirnicama koje možemo koristiti u ovu svrhu, a delimo ih na prirodne diuretike, namirnice bogate kalijumom i biljke sa velikim udelom vode.

Prirodni diuretici su:

 

* Velike količine zelenog čaja.

* Čaša soka od brusnice.

* Dve čajne kašičice jabukovog sirćeta pomešanog u čaši vode – uzimajte tri do četiri puta dnevno..

* Čaj od maslačka koji je bogat kalijumom i deluje izrazito moćno.

* Semenke anisa koje hlade.

* Namirnice bogate vodom poput lubenice i krastavca takođe su pune sumpora i silikona koji stimulišu rad bubrega.

* Špargla je bogata alkaloidom asparagin koji takođe poboljšava funkciju bubrega.

* Zelena salata podstiče metabolizam i izbacivanje toksina.

* Paradajz je bogat vitaminima A i C, te takođe pospešuje izbacivanje toksina kroz bubrege.

* Rotkvice, luk i ren su pravi rudnici jedinjenja sumpora koji podstiču metabolizam na izbacivanje toksina.

* Vodica kokosa takođe hladi telo i održava ravnotežu elektrolita

*Namirnice bogate kalijumom:

Ova vrsta hrane otpušta prekomernu tečnost, a uključene su banane, paradajz, jogurt, kajsije, jagode i papaja. Međutim, prevelike količine kalijuma mogu dovesti do bola u mišićima i nepravilnih otkucaja srca ako imate problema sa bubrezima.

* Diuretičke trave imaju- antioksidativan, antiviralno i antiseptičko dejstvo.

* Biljka medveđe grožđe (latinskog naziva arctostaphыlos uva ursi) zna se kao Uvin čaj. Deluje na izlučivanje mokraće, na čišćenje i dezinfekciju mokraćnih kanala. Obično se koristi u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, kao što je list breze ili koren sladića, jer sadrži mnogo taninske kiseline koja može nekima teško pasti na želudac.

* Smreka stimuliše bubrege.

* Peršun ubrzava uklanjanje toksina.

* Prema ajurvedi, biljka babin zub (Tribulus terrestris) takođe pomaže urinarnom traktu i funkcijama bubrega.

Kako još možete uticati na zadržavanje vode?

 

Smanjite unos soli, šećera i masti. Natrijum deluje kao klopka tečnosti u tkivima, stoga izbegavajte prerađene namirnice pune konzervansa i soli (konzervirana hrana, viršle, pašteta …).

Vodite brigu o svom telu i krećite se – svakodnevno pođite u žustru šetnju ili vežbajte 30 minuta kako bi podstakli limfu. Hranite se svežim voćem i povrćem kako biste nadoknadili gubitak važnih nutrijenata koje je mokraća “odnela”.

Pijte osam čaša vode dnevno, jer što je vaše telo hidriranije, to će manje zadržavati tečnost.