ISHRANA PRESUDNO UTIČE NA ZDRAVLJE: Ove namirnice bi trebalo uzimati svakog dana

Uravnotežena ishrana u današnje vreme znači da kada ste okruženi lošim, morate povećati dobro ako želite poboljšati svoje zdravlje i izgubiti na težini.

Pixabay.com

Neke od najboljih namirnica za vaše zdravlje verovatno već imate u svom frižideru.

Kokosovo ulje

Istraživanje American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da su ispitanici koji su jeli kokosovo ulje brže izgubili ukupnu težinu i masnoće na stomaku nego grupa koja je konzumirala istu količinu maslinovog ulja. Tajna je u kokosovim srednjim lancima triglicerida. Za razliku od masnih kiselina u većini ulja, kokosovo ulje se odmah razgrađuje za upotrebu ne skladišti, a utvrđeno je da ubrzava metabolizam, piše Eat This.

Semenke

Jedno od obeležja uravnotežene ishrane je dobar odnos omega-6 masnih kiselina i omega-3. Odnos 4:1 bio bi idealan, ali moderna američka ishrana više sliči na 20: 1. To dovodi do upale, što može uzrokovati debljanje. Čia semenke i lan nalaze se među najkoncentrisanijim izvorima omega-3 u prehrambenom svetu.

Studije na životinjama sugerišu da ishrana bogata čia može smanjiti štetni LDL holesterol i zaštititi srce, a nedavna studija u časopisu Hypertension otkrila je da svakodnevna konzumacija pekarskih proizvoda obogaćenih lanenim semenkama smanjuje krvni pritisak kod pacijenata s bolestima perifernih arterija. Najbolje se apsorbuje kad se samelje lan i dodaje žitaricama, smutijima i pecivima.

Jaja

Jaja su najbolji izvor vitamina B holina, esencijalnog hranjivog sastojka koji se koristi u izgradnji svih ćelijskih membrana tela. Nedostatak holina povezan je direktno sa genima koji uzrokuju nakupljanje masnoće na stomaku. Jaja mogu rešiti problem.

Jabuke

Nedavno istraživanje u Wape Forest Baptist Medical Centru pokazalo je da se za svakih 10 grama porasta topivih vlakana pojedenih dnevno visceralna masnoća (to je opasna trbušna mast) smanjila za 3,7 odsto tokom pet godina. Učesnici koji su svoju naviku svakodnevnog konzumiranja jabuka uparili sa 30 minuta vežbanja 2-4 puta sedmično, zabeležili su pad akumulacije visceralne masti za 7,4 odsto u istom vremenskom periodu. Međutim, nemojte guliti jabuku ako želite izgubiti kilograme. Studija sprovedena na Univerzitetu Zapadne Australije otkrila je da su rumene sorte imale najveći nivo antioksidativnih fenola, od kojih se većina nalazi u koža.

Cimet

To je možda najlakša nadogradnja ishrane od svih, samo stavite cimet na tost. Prema istraživačima, cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli koji dokazano poboljšavaju osetljivost na insulin illi čak sposobnost našeg tela da skladišti masnoće i upravlja znacima gladi. Niz studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da dodavanje kašičice cimeta u škrobni obrok može pomoći stabilizovanju šećera u krvi i sprečiti skokove insulina.

Zelena salata

U novoj studiji Univerziteta William Paterson koja je upoređivala 47 vrhunskih namirnica prema količini hranjivih sastojaka, moderna hrana našla se na 15. mestu na listi. Rangiranje više: potočarka, spanać, lisnato zelje i endivija. Prema studiji sa Univerziteta Purdue, samo 3 grama mononezasićenih masti može pomoći telu da apsorbuje karotenoide povrća (one čarobne molekule koje vas štite od hroničnih bolesti poput raka i bolesti srca).