Biljka koja je spasila Zid plača, a njen plod je jedna od najzdravijih namirnica na svetu

Kapar
Wikipedia

Jeste li nekada probali kapar, one sitne male plodove koje obično nalazimo u receptima i jelima mediteranskog porekla, kojima daju posebno pikantnu i osvežavajuću aromu? Pored posebnog ukusa, kapar poseduje i mnoštvo lekovitih svojstava zbog kojih bi ga trebalo što više upotrebljavati.

 

Kapar je grmolika biljka koja raste na obalama Sredozemnog mora, ali se može naći na gotovo svim ostrvima Jadrana.

Legenda o kaparu

Za kapar se vezuje i jedna poprilično poznata legenda koja kaže da se u vreme kada su Rimljani napali Jerusalim tamo našao dečak po imenu Tsalaf koji je stajao na zapadnom zidu i gađao Rimljane strelicama da ne bi ušli u grad.

Rimljani su kada su naišli na otpor odlučili da u grad uđu sa severne strane, prišli su s leđa dečaku i ostali zapanjeni kad su videli da su se borili protiv samo jednog malog dečaka. Prema verovanju, pre nego su rimske strelice pogodile dečaka, on se pretvorio u biljku kapar čije trnje je ubolo rimske vojnike, oni su popadali i tako je zapadni zid Jerusalima ostao netaknut. Upravo taj zid danas poznajemo i kao Zid plača koji svake godine posete milioni hodočasnika.

Pored zanimljive priče, kapar je poznat i po mnogim lekovitim svojstvima i nutrijentima zbog kojih spada u sami vrh najzdravijih namirnica na svetu.

ORAŠASTI PLODOVI su veoma zdravi, ali da li znate šta će se dogoditi ako ih jedete previše?

Gvožđe

Gvožđe je jedan od najvažnijih minerala koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz krvotok i pomaže ćelijama da proizvode više energije da bismo bolje funkcionisali tokom obavljanja svakodnevnih poslova. Kapar sadrži popriličnu količinu gvožđa, ali je problem što se on obično ne konzumira u velikim količinama, ali može biti odličan dodatak vašoj zdravoj ishrani.

Vitamin K

Vitamin koji je poznat po tome što apsorbuje masti i što igra veoma važnu ulogu u sprečavanju krvnih ugrušaka se u popriličnim količinama nalazi u ovim malim plodovima. Jedna kašika kapra sadrži čak 31 odsto od dnevnih potreba organizma za vitaminom K.

Zaštitnici jetre i bubrega

Kapar je u davna vremena bio sastavni deo narodne medicine i njime su se lečile mnoge bolesti i stanja, na prvom mestu anemija, zatim artritis i giht. Često se upotrebljavao i protiv nadutosti , kao i za stimulaciju rada jetre i verovalo se da jetru i bubrege štiti od raznih obolenja.

Moderna istraživanja su potvrdila antioksidantska svojstva kapra zbog udela polifenola, posebno bioflavonoida, a dokazano je da preventivno deluje na bolesti kardiovaskularnog sistema i kancerogenih obolenja.

Čudni trik koji će vam pomoći da smršate: Jedite ISPRED OGLEDALA i očekujte NEMOGUĆE

Kako ga koristiti u ishrani

Kapar se retko jede kao zasebna namirnica i obično se koristi kao dodatak, začin. Uglavnom ih možemo naći ukiseljene u malim teglicama, a mogu se kupiti u gotovo svim većim tržnim centrima. Ako želite da probate kapar, dodajte ga u salatu, umake za testeninu, meso ili ribu. Za početak se fokusirajte na jela mediteranskog porekla, a kad se naviknete na njegov  ukus možete eksperimentsati.

Veoma je intenzivnog ukusa i zato u početku, dok se ne naviknete budite oprezni sa količinama.