NIKAKO NEMOJTE JESTI ove namirnice ukoliko imate čir na želucu ili gastritis

Stomak
Pixabay.com

Sve što treba je da određene namirnice izbegavate, a u drugima uživate.

 

Kada govorimo o hrani za čir i gastritis, mislimo na pravilan plan ishrane i izbegavanje namirnica koje iritiraju vaš želudac i podstiču stvaranje želudačne kiseline.

Ako vam se čini kako se simptomi pogoršavaju nakon jela, verovatno ste u pravu jer određene namirnice uveliko mogu uticati na bol u želudcu. Trebalo bi da pripazite na kombinaciju namirnica i da s menija izbacite svu hranu koja izaziva gorušicu, bol u stomaku ili lošu probavu.

Koju bi hranu trebalo da izbegavate?

Ne izazivaju sve namirnice jednake reakcije kod svih ljudi, pa ćete pre svega sami morati da naučite šta iritira vaš želudac. Začini poput bibera podstiču stvaranje kiseline pa tako mogu biti okidač za bolni napad.

U nastavku pročitajte koje bi namirnice trebalo da izbacite s jelovnika, ili barem smanjite njihov unos.

ELIMINIŠITE BOLOVE U ŽELUCU starim ruskim receptom za kumis

1. Napici:

Topli kakao i gazirani napici

Punomasno mleko i čokoladno mleko

Čaj od nane

Regularna kafa i ona bez kofeina

Crni i zeleni čaj – sa ili bez kofeina

Alkoholna pića

Sokovi od pomorandže i grejpa

2. Začini

Crni i crveni biber

Beli luk u prahu

Čili prah

3. Ostale namirnice

Mlečni proizvodi od punomasnog mleka

Začinjen ili ljuti sir

Jako začinjeno meso poput kobasica, salame, slanine

Ljute papričice

Luk ili beli luk

Proizvodi od paradajza

Šta se sme jesti?

Zdrava hrana i sveže namirnice su uvek dobar izbor. Voće, povrće, žitarice i mlečni proizvodi s malim udelom masti, zatim integralni pirinač neka budu deo vaše ishrane. Pokušajte što manje da solite hranu, od ulja koristite maslinovo, a najvažnije od svega jeste porazgovarati sa stručnjakom i slušati svoje telo.

Od ostalih saveta, dobro bi bilo znati da nije pametno jesti pre odlaska u krevet, a vašem će stanju odgovarati mali obroci podeljeni kroz dan.