SAVETI ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT: Evo kako da mršavite sa 20, 30 i 40 godina

Vežba
Pixabay.com

Saznajte kako u svakoj dekadi svog života da izgubite najviše kilograma.

 

U dvadesetim probajte sve što možete

Kad nemaju decu i supruga većina žena u svojim dvadesetim jede napolju s prijateljima kad želi i šta želi. Zapamtite da jedući van kuće unosite više kalorija nego da sami kuvate. Međutim, verovatno niste spremna da se odreknete društvenog života zbog par kilograma viška, ali postoji rešenje. U gotovo svakom restoranu postoji bar jedno zdravije jelo, pa se odlučite za njega ili pojedite samo pola porcije onog manje zdravog.

Još jedan problem specifičan za dvadesete godine života je preskakanje obroka, a to jednostavno vodi u prejedanje kasnije u toku dana. Zapamtite, telo je pametno i ako niste uneli dovoljno kalorija, bićete gladni uveče kada je najmanje poželjno jesti.

U dvadesetim treba probati što više treninga kako bi za sebe našle onaj koji vam najviše odgovara. Preporučuju se 4 kardio treninga nedeljno u trajanju 30 do 45 minuta. Uvek je na kraju takvog treninga potrebno odraditi vežbe za jačanje mišića stomaka, koje se sastoje od nekoliko vežbi koje možete odraditi za 15 do 20 minuta.

 

U tridesetima najbolji izbor su intervalni treninzi

Žene koje su tek postale majke smatraju uspehom, ako se naspavaju ili uspeju da operu kosu, a pogotovo vežbaju. Ali u većim gradovima postoje centri u kojima se može vežbati s decom. Ako nemate tu mogućnost ostaju vam video vežbe dok beba spava.

Takođe se preporučuje da se nakon porođaja odlazi u duge šetnje s bebom u kolicima, jer to garantuje brži povratak u formu. Ali, ako želite da imate dobru liniju jednostavno u kući morate imati namirnice poput zdravih gotovih jela, ovsenih pahuljica i voća, mlečnih proizvoda s niskim postotkom masti. Umesto kajgane s hlebom radije pojedite testeninu sa sosom od paradajz ili tunu iz konzerve sa salatom.

U tridesetim godinama preporučuju se intervalni treninzi u kojima se naizmenično ponavljaju teže i lakše vežbe, poput kružnog treninga jer se tako brže redukuje potkožno masno tkivo i održava mišićni tonus. Posebnu pažnju treba obratiti na stomak, bicepse, leđa i zadnjicu.

 

U četrdesetima gubite mišićnu masu i zato ne izbegavajte vežbanje

Sa starenjem se metabolizam usporava, smanjuje se udeo mišićne mase, a sve to pogoduje skupljanju kilograma. Ali unosom dovoljne količine proteina i redovnom fizičkom aktivnošću možete usporiti taj proces. Također izbegavajte smrznutu hranu i onu iz dostave. Planirajte šta možete brzo da spremite za večeru i setite se da je bolji izbor sendvič s tunjevinom ili piletinom, nego smrznuta pica ili dostava iz kineskog restorana.

U četrdesetim godinama metabolizam je usporeniji za oko deset posto u odnosu na metabolizam dvadesetogodišnjakinje, a mišići brže gube na masi, masti počinju da se skupljaju oko struka. Sve je to direktna ili indirektna posledica pada nivoa estrogena. Ovo su ključne godine koje će vas održati fizički aktivnom i nezavisnom u trećem dobu. Izdvojite tri do pet dana u nedlji za aerobne aktivnosti u trajanju od 45 do 60 minuta, birajte brzo hodanje ili lagano trčanje i dva do tri puta radite trening snage.