JABUKOVO SIRĆE ZA MRŠAVLJENJE: Ovih 5 istina o njemu morate da znate

Jabukovo sirće
Pixabay.com

Ako odlučite da pokušate da smršate uz pomoć jabukovog sirćeta, ne konzumirajte više od dve kašike dnevno.

 

Jabukovo sirće je zdrava namirnica, a veruje se i da ubrzava mršavljenje. Najčešći način praktikovanja dijete s jabukovim sirćetom je ispijanje jedne kašičice do dve kašike jabukovog sirćeta pomešane s 2 decilitra vode ujutro na tašte. Ali, deluje li zaista dijeta s jabukovim sirćetom?

Istina je da ne postoje čvrsti naučni dokazi da jabukovo sirće ubrzava metabolizam niti da topi masnoće, odnosno da pomaže kod gubitka kilograma. Zato, pre nego što krenete da pijete jabukovo sirće, pročitajte 5 činjenica o ovoj kiseloj namirnici koje morate da znate.

1. Jabukovo sirće nije najbolje sredstvo za suzbijanje apetita

Kada jabukovo sirće popijete na prazan želudac kiselina može da ga iziritira i da tako stvoriti osećaj sitosti. Ako želite da se osećate sitima bez mogućih štetnih nuspojava, bolji izbor biće doručak bogat belančevinama. Takav doručak zdravo će vas zasititi i snabdeti vas s mnogo više hranjivih materija od čaše vode s jabukovim sirćetom. Zdrav doručak biće, na primer, jaja i grčki jogurt.

2. Ispijanje jabukovog sirćeta nije prirodan način detoksikacije

Naš organizam već ima svoj prirodni sistem kojim se čisti od toksina, a koji se sastoji od jetre, bubrega i creva. Ovi vitalni organi pomažu telu da apsorbuje hranjive materije, a štetne da eliminiše u obliku mokraće i stolice.

 

3. Jabukovo sirće može da bude probiotik

Jabukovo sirće je derivat fermentisanog jabukovog soka, pa kao i druge fermentisane namirnice može da sadrži bakteriju koja pospešuje zdravlje creva i održava urednu probavu. Ali, treba imati na umu da svojstva probiotika ima samo nepasterizovano jabukovo sirće koje sadrži enzime, belančevine i spomenute probiotike. Dakle, pasterizacijom nestaju probiotička svojstva jabukovog sirćeta.

4. Pijenje previše jabukovog sirćeta može da bude opasno

Ako odlučite da pokušate da smršate uz pomoć jabukovog sirćeta, ne konzumirajte više od dve kašike dnevno. Previše jabukovog sirćeta može da iziritira želudac, ali i da uništi zubnu gleđ i da ošteti jednjak. Zbog toga se preporučuje da jabukovo sirće ne pijete na prazan želudac.

5. Jabukovo sirće je možda korisnije jesti nego piti

Najbolji način konzumiranja jabukovog sirćeta je kao začin za salatu. Na taj način imaćete najviše koristi od njega jer za tvrdnje da ispijanje jabukovog sirćeta pomaže u mršavljenju ne postoje čvrsti naučni dokazi. Zapamtite da ne postoje brza rešenja kada je reč o trajnom gubitku kilograma. Usvajanje zdravog načina života je jedini pravi put do vitke linije.