NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Naučite kako da prepoznate POKVARENO MESO! (VIDEO)

meso
pixabay.com

Kontrola boje i mirisa je osnovna jer može biti najsigurniji pokazatelj da li je meso pokvareno ili ne, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao.

 

Kada kupujete meso potrebno je da verujete očima, kao i čulu mirisa. U suprotnom, trgovci će vas prevariti!

Danas je veoma teško biti siguran u činjenicu da: ako se meso nalazi u samoposlugama ili mesarama, ujedno znači i da je prethodno prošlo sve “zakonske propise” i da je sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvaliteta jesu redovne, ali neke nisu baš uvek detaljne. Zbog toga se lako prave propusti, ali postoji i puno “crnih rupa” u pravilima i regulativama koje često omogućavaju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište.

Kako ne biste bili obmanjeni kupac, prvi korak ka detaljnoj analizi jeste naravno provera deklaracije koja se nalazi na mesu. Ona je za razliku od mesare, u samoposlugama obavezna. Uvek je sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, jer su manje šanse da je staro.

Sledeće, u mislima uvek treba imati normalne boje mesa. Tako se boja mesa pernate živine kreće od plavičasto-bele do žućkaste boje. Svinjetina bi po pravilu trebalo da ima roze-sivkastu boju. Kada je reč o piletini, obratite pažnju na predeo oko kostiju – ne sme biti taman, dok bi prsna kost trebalo da bude savitljiva.

Veliki broj ljudi povezuje meso sa jarko crvenom bojom, koja svakako nije prirodna već je rezultat preteranom izlaganju zracima. Ukoliko je mleveno meso vakumirano, boja bi trebalo da bude ljubičasto-crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o staroj životinji, mada to ne znači da je meso pokvareno. Generalno, crvena boja se povezuje sa starijim mesom.

Imajte na umu da je junetina prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama – dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Ukoliko primetite na junetini sivkaste ili crne delove – ne kupujte meso!