ISKORISTITE JESEN NA NAJZDRAVIJI NAČIN: Razlozi zbog kojih što pre treba da počnete da jedete grožđe

Ako tražite zgodnu namirnicu za užinu koja nema previše kalorija, a ujedno želite i da se osvežite i podignete nivo energije, grožđe je odličan izbor.

Grožđe
Pixabay.com

Jedna porcija (jedna šolja) grožđa ima samo 104 kalorije, jedan gram vlakana i mnogo važnih vitamina. Ipak, ne preterujte sa količinom, pošto ta količina grožđa ima i 27 grama ugljenih hidrata.

Evo zašto bi trebalo redovno da uživate u ovom ukusnom voću:

Grožđe je odličan izvor vitamina K i C

Vitamin K važan je za zdravlje kostiju, dok je vitamin C moćan antioksidant koji usporava starenje i potpomaže apsorpciju gvožđa.

Ovo voće ima snažna protivupalna svojstva

Antioksidanti iz grožđa mogu da umanje ćelijska oštećenja, i štite ćelijske membrane od propadanja. Ako jedete jednu ili dve šolje grožđa tokom dana, smanjićete rizik od zapaljenskih procesa u telu, koji su uzročnih mnogih hroničnih oboljenja.

Zdravo je za srce

Grožđe sadrži brojna jedinjenja koja krvni pritisak čuvaju u zdravim granicama, popravljaju cirkulaciju i štite kardiovaskularni sistem.

Odlično je za kožu

Fitonutrijenti koji se nalaze u tamnoljubičastom voću štite ćelije kože od štetnih uticaja UV zraka, pokazala su istraživanja.

Čuva mozak

Polifenoli iz grožđa pomažu u očuvanju kognitivnih funkcija tokom vremena, čuvajući vaskularni sistem u dobrom stanju. Utiču na neutrotransmitere, i snižavaju rizik od štetnog oskidativnog stresa, što sve usporava propadanje funkcija mozga koje neminovno prati starenje.

Hidriraće vas

Grožđe ima čak 82 odsto vode! A svi znamo koliko je hidratacija važna za zdravlje kože, ali i opšte stanje organizma.