Ponekad je neophodno rešiti problem funkcionalnosti, pogotovo ukoliko utiče na naš život. Vaginoplastika je metoda sužavanja vagine koja upravo može da pomogne i kada dođe do funkcionalnih problema koji se mogu javiti nakon porođaja.

Prošli put smo sa dr Violetom Skorobać Ašanin, vlasnicom i plastičnim estetskim hirurgom bolnice Diona razgovarali o labioplastici, proceduri koja se radi iz estetskih razloga. Ovog puta smo je zamolili da nam objasni u kojim slučajevima se radi vaginoplastika, metoda koja zahteva ozbiljniji pristup i koja se radi iz funkcionalnih razloga.

– Kada popuste mišići male karlice, dolazi i do spontanog mokrenja pri naprezanju, pri kijanju, smejanju, kašljanju, bilo kakvom fizičkom naporu. Dolazi do prolapsa samog uterusa ili bešike i dolazi do slabljenja vaginalnih zidova i čitave karlične muskulatura. Ovaj problem se javlja zbog nedovoljnog vežbanja, težine, ali na prvom mestu zbog trudnoća. Tada se i seksualno zadovoljstvo žene znatno smanjuje. Vaginoplastika je hirurška metoda sužavanja vagine koja pomaže pri ovim problemima – objašnjava naša sagovornica.

Sama tehnika vaginoplastike može pogrešno da se shvati jer smanjivanje samog vaginalnog otvora neće rešiti ovaj problem. Neophodno je raditi na svim zidovima vagine, suziti prednji i zadnji deo, lateralno ili spoljšanji deo.

– Samo ukoliko se suzi kompletno moguće je ponovo vratiti kompletan ugođaj ženi pri seksualnom odnosu. Ukoliko se suzi samo ulaz vagine, samo se povećava zadovoljstvo muškarca, ali ne i žene – ističe doktorka.

DAME, NE TREBA DA VAS JE SRAMOTA! Sve što ste želeli da znate o VAGINOPLASTICI, a bilo vam je neprijatno da pitate

Ovakve procedure ipak zahtevaju malo duži oporavak, pogotovo dok se ne skinu ili ne resorbuju konci, od sedam do 15 dana.

– Takođe, savetujemo i da se sačeka sa seksualnim odnosom do šest nedelja – kaže dr Violeta Skorobać Ašanin.

S obzirom na to da je u pitanju vaginoplastika uz sve obavezne analize i testove koji se inače rade pre bilo koje plastične operacije, neophodno je uraditi i ginekološki pregled i briseve kako bi se izbegla mogućnost infekcije.

Ono što većinu žena zanima je, naravno, i – da li je procedura bolna.

– Vaginoplastika se radi pod anestezijom, a tokom procedure suština je ne povrediti nerve. Hirurg mora da zaštiti pacijenta od tih neuroloških oštećenja I ukoliko je iskusan sve će proći kako treba. Svakako je postoperativnom periodu održavanje higijene neprijatno, kao uostalom i nakon pororđaja. Peckanje, zarastanje, neugodnost se javljaju u tim prvim danima, ali to je sve deo oporavka i ne traje dugo – zaključuje dr Violeta Skorobać Ašanin.