Ispravite TRI NAJČEŠĆE GREŠKE prilikom pripremanja krompira

Da li ste znali da je krompir namirnica uz koju nikada nećemo biti gladni? A osim toga, bogata je vitaminima koji su nam neophodni za zdrav organizam. Međutim, sledeće tri greške u pripremi krompira skoro svi činimo, pogledajte kako možete da ih izbegnete.

 

Kuvanje oljuštenog i narezanog krompira

Kuvan pod korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu količine vitamina C, dok pečen u celosti ostaje hranjiv. Osim toga kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes. 

Kada ne možete izbeći ljuštenje krompira učinite to, ali pazite da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina. 

Zamrzavanje jela s krompirom

Krompir svež ili jela koja ga sadrže nije poželjno zamrzavati, naime pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamne i suve prostorije idealne su za čuvanje krompira. One će sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranljive vrednosti, a ukoliko klice izrastu potrebno ih je što brže odstraniti.

Podgrevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo podgrevati, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu.

Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako treba izbegavati. Nutricionisti preporučuju da krompir jedemo ohlađen, jer tada se u njemu povećava otporni skrob.