Isprobajte ove JOGA POZE za smanjenje bola u leđima

Buda
Pixabay.com

Bolovi u leđima su problem mnogih ljudi, bilo da puno sede ili se svakodnevno bave nekim sportom. Određenim joga vežbama je moguće umanjiti bol i ukočenost lumbalnog područja i moguće ih je izvesti za svega nekoliko minuta.

 

Foto: Pixabay.com

Kako biste smanjili ili potpuno uklonili bol u donjem delu leđa, isprobajte ovih pet joga vežbi koje su ciljano odabrane za bolove u predelu kičme.

Redovnim izvođenjem najmanje 3-5 puta nedeljno po najviše 10 minuta dnevno, osetićete pozitivnu promenu već nakon nekoliko dana. Vežbe izvodite sporo i kontrolisano uz svesno i duboko udisanje i izdisanje kroz nos.

Mačka – Krava (Marjariasana)

Započnite sa ovom vežbom koja isteže kičmu sa obe strane pa predstavlja pripremu za druge vežbe.

 

Foto: Instagram/jla.vii

Mačka

Kleknite na sve četiri s dlanovima u liniji ramena i kolenima u liniji kukova. Izdužite kičmu i za početak udahnite. Kroz izdah, putujte od trtice do glave u fleksiju kičme prema plafonu – aktivirajte stomak i osetite kako se lopatice šire.

 

Foto: Instagram/jla.vii

Krava

Kroz udah, krenite u blagu ekstenziju kralježnice, ponovno od trtice prema glavi s pogledom prema naprijed.

 

Foto: Instagram/renny_sito

Kolena na prsima (Apanasana)

Ova vežba j eposebno dizajnirana da isteže donji deo leđa.

Započnite vežbu u ležećem položaju i kroz izdah privucite koleno desne noge na prsa, dok je leva noga ili ispružena. Čvrsto aktivirajte stomak i aktivno istežite mišiće umesto da ste potpuno opušteni. Zadržite položaj 5 udaha i izdaha na nos i kroz sledeći udah zamenite noge.

Zatim privucite oba kolena na grudi (jedno po jedno) i aktivno istegnite leđa kroz pet sporih i dubokih udaha i izdaha.

Poza ušice igle (Sucirandhrasana)

 

Foto: Instagram/5thdimensionla

Vežba otvara kukove i isteže donji deo leđa.

Ležeći na leđima sa kolenima i stopalima na podlozi, oslonite zglob jedne na natkolenicu druge noge, obuhvatite natkolenicu ispod sa dlanovima i podignite je gore prema prsima.

Potkolenica i natkolenica obe noge su pod pravim uglom i čvrsto zadržite taj položaj kroz pet udaha i izdaha. Nakon toga, ponovite pozu sa suprotnom nogom.

Kako biste olakšali izvođenje ove vežbe, poslužite se kaišem ili trakom kao potporom za bedra, a možete i osloniti stopalo donje noge o zid.

 

Foto: Instagram/melindakish

Stomačni tvist (Jathara Parivrtti)

Uz ovu vežbu ćete opustiti donji deo leđa i poboljšati ukupnu fleksibilnost kičme – isteže se donji deo leđa i istovremeno istežu i jačaju kukovi.

Započnite vežbu ležeći na leđima sa kolenima izdignutim od podloge iznad kukova i spojenim bedrima. Otvorite ruke u T poziciju sa dlanovima oslonjenim o podlogu. Kroz izdah, spustite kolena u levu stranu, rotirajući kičmu iz stomaka, dok lopatice ostaju na podlozi, a glava se okreće u suprotnu desnu stranu.

Kroz udah, vratite kolena i glavu u početni položaj, a na sledeći izdah ponovite vežbu u suprotnu stranu.

Ponovite rotacije 4 puta u svaku stranu, sporo i kontrolisano uz svesnu izmenu daha.loading...