ISTINA ILI MIT? Saznajte da li sedenje na hladnom betonu izaziva UPALU BEŠIKE

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Naučnici i lekari složili su se oko toga u kojoj je meri opasno sedenje na hladnom betonu i šta je zaista najčešći uzročnik upale bešike

 

Svim ženama su poznate kritike iz detinjstva od mama i baka, na račun toga da ne sede na hladnom betonu. Iako im tada nije bilo jasno šta znači upala jajnika ili bešike, kada postanu žene, moraju malo bolje da vode brigu o sebi.

Naime, statistika pokazuje da svaka druga žena barem jednom u životu ima tegobe izazvane upalom bešike. Zato su naučnici sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka razvili uverenje da su žene podložne zapaljenjima zato što nose suknje, tanke čarape i oskudan donji veš. Prema toj teoriji, izloženost hladnoći pogoduje infekcijama.

 

Stručnjaci savetuju osetljivim ženama da se čuvaju hladnoće.

Ako ste osetljivi, treba da utoplite noge i ne smete da sedite predugo na hladnoj površini – kaže nemački urolog Danijela Šulc-Lampel. Ko nije osetljiv, ne mora toliko da pazi, jer hladnoća sama po sebi ne može uzrokovati zapaljenje bešike.

Svakako, postoje načini da se spreči upala bešike. Tu su preparati koji se mogu nabaviti u apoteci, ali i domaća sredstva. Podrazumeva se uzimanje dosta tečnosti – oko 1,5 litara dnevno.

Ne preporučuje se ni više od toga, pošto višak tečnosti može da razredi supstance u mokraći koje sprečavaju razvoj bakterija. I sok od brusnice i kapsule na bazi ovih plodova sprečavaju su se pokazali kao jako dobri za rešavanje ovog problema.

Da bi uopšte došlo do infekcije, potrebno je da klice dospeju u mokraćne puteve.

Kada kažemo klice, najčešće se misli na uropatogene Ešerihije koli, koji su razvili izuzetne sposobnosti za preživljavanje u bešici. Postoji sasvim logično i praktično objašnjenje zašto su žene podložnije upalama od muškaraca: dok bakterije kod muškarca moraju da se popnu uz mokraćni kanal dug 20-25 centimetara, pre nego što stignu do bešike, kod žena treba da pređu svega četiri centimetra.

Zapanjujući je podatak odakle najčešće klice dolaze. Objašnjenje za to dao je pomenuti urolog.

Izazivači uglavnom dolaze iz creva pacijentkinje. Put od čmara do mokraćnog kanala savladavaju uz pomoć mehaničke sile. Samim tim, seks postaje jedan od najvećih faktora rizika od upale bešike. 

Tako da, upalu bešike ne izaziva hladnoća, već bakterije. Ako ste osetljivi, bolje ne sedajte na hladne površine kako biste zaštitili imunološki sistem.