Istinski verujte da ste ZASLUŽILI I VELIKE STVARI: 8 načina da brinete o sebi i budete srećni

Sreća
Pixabay.com

Ljudi često zaboravljaju da biti pozitivan ne znači samo biti dobar prema drugima i pokušavati biti optimističan. Takođe je potrebno negovati pozitivnu sliku o sebi i istinski verovati da ste zaslužili velike stvari. Jedan od najboljih načina da povećate samopouzdanje je marljivo praktikovanje brige o sebi.

 

Evo osam načina praktikovanja svakodnevne brige o sebi:

1. Budite zahvalni za svoje telo

Lako je usrediti se na aspekte svog izgleda koje želite da promenite ili za koje mislite da nisu atraktivni, ali pokušajte da prebacite fokus na stvari koje vam se sviđaju.

Napišite popis atributa za koje dobijate pohvale, bez obzira odnose li se komplimenti na estetiku ili na funkcionalnost.

Na primer, možda dobijate puno komplimenata za svoje blistave zelene oči, ali vaši prijatelji vam možda zavide na vašim snažnim nogama jer oni ne mogu trčati brzo koliko i vi.

Ne trošite sumanute količine novca, NAPRAVITE SAMI zdrave i jeftine vodice za ispiranje usta

2. Prihvatite da je u redu reći “ne”

Zakon privlačnosti je učinkovit alat koji zahteva otvorenost za nove mogućnosti koje bi vas mogle usrećiti, ali ne biste trebali da činite ništa što bi moglo umanjiti vašu dobrobit.

Ukoliko imate previše obaveza zbog kojih se na kraju osećate iscrpljeno, vreme je da postavite prioritete. Ponekad je u redu odbiti poziv za izlazak, upravo to može biti ono što vaše telo treba.

3. Odmorite se

Ukoliko osećate veliku strast prema svom poslu (i možda stalno radite kako bi napredovali na lestvici uspeha u svojoj karijeri) možda vam se neće svideti ideja odlaska na odmor.

Međutim, ako se ne odmorite od posla, ne brinete pravilno o sebi, to će na kraju potkopati vašu funkcionalnost na poslu. Spremite se i idite na izlet izvan grada – bilo da je to dve nedelje u drugoj zemlji ili samo vikend na selu.

4. Odvojite vreme za svoje strasti

Zbog užurbanog načina života možete osećati kao da nemate vremena za odmor i da morate svoje strasti staviti sa strane.

Međutim, ako želite da budete srećni, apsolutno morate da ostavite vremena za svoje omiljene hobije. Odvojite sat vremena nedeljno za njih.

8 znakova da imate jaku ličnost koja može da uplaši neke ljude!

5. Vodite dnevnik

Prezaposlene osobe često mogu da zaborave koliko je korisno odvojiti vreme za razmišljanje.

Ukoliko ne odvojite svaki dan vreme za razmišljanje o tome kako se osećate, šta radite svaki dan, rizikujete da izgubite dodir s onim što zaista želite od života (i smanjujete šanse da ćete osećati zahvalnost za sve dobre stvari u životu).

Ukoliko imate 10-15 minuta slobodnog vremena dnevno, onda imate vremena za vođenje dnevnika.

Ne morate lirski ispisivati stranice i stranice – dovoljan je samo sažet pregled onoga što se dogodilo u danu i kako se osećate u vezi toga. Na taj način bolje ćete shvatiti svoje potrebe.

6. Prilagodite se vašem okruženju

Način praktikovanja brige o sebi menjaće se i razvijati s godišnjim dobima. Na primer, ako vam je hladno i osećate se napeto u zimskim mesecima, čitajte kraj tople vatre ili priuštite dugu penušavu kupku s omiljenom knjigom.

Nasuprot tome, vaše potrebe u toplijim mesecima biće okrenute uživanju u prirodi, hlađenju s ledenim napicima ili kupanju u bazenu ili moru.

Proverite kakvo je vreme, temperatura i vaša trenutna lokacija i radite ono što odgovara vašim potrebama u skladu s vašim uslovima.

7. Uskladite svoj fokus sa sadašnjošću

Verovatno se već trudite da uključite tehnike za povećanje svesnosti u svoj život. Na primer, možda koristite osnovne vežbe disanja kako bi svoj um doveli u pravo stanje za kreativnu vizualizaciju.

Međutim, iako meditativne aktivnosti jesu najnaprednije, nisu jedine koje vam mogu pomoći u usklađivanju sa sadašnjošću.

Provedite vreme slušajući omiljenu muziku, bavite se hobijima koji će vam pomoći da se osećate u potpunosti u skladu sa svojim telom (kao što su plivanje ili biciklizam).

8. Smejte se

Konačno, ne podcenjujte lekovitost smeha! Smeh stvara endorfin koji podiže vaše raspoloženje i pomaže vam da se opustite.

Ključni deo brige o sebi je namerno potražiti stvari koje vas zabavljaju – zabavne prijatelje, komedije i stare anegdote koje vas nasmeju do suza svaki put kada ih se setite.