ISTORIJSKI MOMENAT: Na VMA prvi put urađena implantacija aortnog zaliska BEZ HIRURŠKOG REZA!

operacija
foter

Na Vojnomedicinskoj akademiji prvi put je urađena implantacija aortnog zaliska bez hirurškog reza kod dvoje pacijenata starosti 82 i 77 godina koji se uspešno oporavljaju.

 

Kako se navodi u saopštenju VMA, zahvate je izveo kardiohirurški tim te ustanove koji čine lekari klinika za urgentnu internu medicinu, kardiologiju, kardiohirurgiju, vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, anesteziologiju i Instituta za radiologiju, a asistirao je prof. dr Matjaž Bunc iz Kliničkog centra Ljubljana.

Metoda perkutane-nehirurške ugradnje aortnog zaliska, u razvijenim zemljama uvedena je u redovnu kliničku praksu, a tokom poslednjih godina u svetu se obavlja više perkutanih nego otvorenih hirurških zahvata.

Ta interventna transkateterska procedura ugradnje aortnog zaliska izvodi se kroz preponske arterije i značajno smanjuje dužinu trajanja intervencije na srcu.

Prepoznata je najčešće kod pacijenata starijih od 65 godina sa teškom aortnom stenozom (suženjem aortnog zaliska) i povećanim rizikom od lečenja operacijom.