Istraživanja dokazala: Češći seks doprinosi ugodnijoj i zdravijoj trudnoći

trudnice
pixabay.com

Žene koje imaju redovan seks sa svojim partnerom imaju manji rizik da dobiju preeklampsiju, odnosno hipertenziju indukovanu trudnoćom, dokazala su istraživanja.

Više seksa doprinosi zdravijoj trudnoći i uspešnijoj vantelesnoj oplodnji.

 

Istraživanja su pokazala da žene koje imaju redovan seks sa svojim partnerom imaju manji rizik da dobiju preeklampsiju, odnosno hipertenziju indukovanu trudnoćom. Reč je o stanju koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija nerođenom detetu, a u retkim slučajevima može biti opasno i po život majke.

*Žene sa preeklampsijom postepeno razvijaju visoki krvni pritisak (hipertenziju) i višak proteina u urinu (priteinuriju). Simptomi preeklampsije mogu da se jave u svakom trenutku tokom druge polovine trudnoće (nakon 20 nedelja trudnoće), ili tokom prvih nekoliko dana postpartuma i tipično nestaje nekoliko dana nakon porođaja.

Profesorka na Univerzitetu Adelaide, Sara Robertson, istakla je da se preeklampsija događa u slučaju kada je seksualni kontakt sa ocem bebe ograničen pre začeća, što se povezuje i sa nedovoljno jakim imunitetom majke.

Ključni faktor je da parovi imaju redovan seks pre začeća najmanje tri meseca. Među ženama koje su zatrudnele prilikom prvog seksualnog odnosa sa partnerom, odnosno ocem bebe, rizik za preeklampsiju je bio 22 posto, što je tri puta više od proseka. Ove majke rađale su i bebe sa vrlo malom kilažom – rekla je Robertson.

Naučnici nisu potpuno sigurni zbog čega imuni sistem ima takvu povezanost sa reprodukcijom, ali veruju da ima veze sa telesnim genetskim osobinama žene.