Dok broj obolelih od raka beleži pad kod starijih osoba, došlo je do naglog povećanja među mlađim ljudima, utvrdila je američka studija.

 

Ljudi rođeni devedesetih godina prošlog veka imaju dvostruko više šanse da im bude dijagnostikovan rak debelog creva i četiri puta veći rizik od dobijanja karcinoma rektuma od onih koji su rođeni pedesetih, pokazuje nova studija.

Studija objavljena u utorak, sprovedena od strane Američkog društva za borbu protiv raka, utvrdila je da, dok broj obolelih od raka debelog creva beleži pad kod starijih osoba rođenih između 1890. i 1950. godine, došlo je do naglog povećanja oba raka među mladim ljudima.

Istraživanje je pokazalo da, iako su stope raka debelog creva za celu populaciju u padu od 1974. godine zahvaljujući napretku i rasprostranjenosti skrininga, one su u porastu za 1 do 2,4 odsto svake godine kod odraslih između 20 i 39 godina starosti.

Od 1950. godine, rizik se povećava u narednim generacijama. To nije izričito jedna generacija,nego rizik nastavlja da raste za svaku novu generaciju –  rekla je Rebeka Sigel, istraživač Američkog društva za borbu protiv raka, u izjavi koju prenosi Raša tudej.

Studija pokazuje da je jedan od razloga za povećanje rizika među mladima činjenica da obično ne odlaze na preglede sve dok ne postanu stariji.

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom debelog creva opao je zbog dostignuća u kolonoskopiji, i sada u SAD ima više od milion izlečenih od ove bolesti.

Još se ne zna zašto postoji porast kolorektalnog karcinoma, a studija kaže da razlog može biti povezan sa gojaznošću.

Naučnici smatraju da su najveći faktori rizika fizička neaktivnost, konzumiranje previše mesa, alkohol i pušenje.

Kao preventiva od ove opake bolesti preporučuje se vežbanje, ishrana sa više povrća i voća, te unošenje preporučene količine kalcijuma i vitamina D.